Team Jumbo-Visma Academy draagt steentje bij aan ontwikkeling wielersport: “We zien positieve veranderingen ontstaan”

Team Jumbo-Visma Academy draagt steentje bij aan ontwikkeling wielersport: “We zien positieve veranderingen ontstaan”

Team Jumbo-Visma is niet alleen actief in de topsport, maar met de Academy probeert het ook een steentje bij te dragen aan de gehele wielersport. Door het organiseren van meerdere initiatieven hopen zij steeds meer jongeren op de fiets te krijgen. Jaap van Hulten, Head of Academy, vertelt ons over het verleden, het heden en de toekomst van Team Jumbo-Visma Academy.

Team Jumbo-Visma voelde de behoefte om iets terug te doen voor de maatschappij en startte daardoor met dit initiatief in 2019. “Wij hopen het enthousiasme dat onze renners en rensters op de fiets hebben door te kunnen geven aan een volgende generatie. Daarnaast hebben we ook de sterke wens om meer mensen aan het fietsen te krijgen, in de hoop dat er daardoor meer jongeren en kinderen de weg naar de sport weten te vinden.”

Het doel om steeds meer jongeren op de fiets te krijgen, wordt vormgegeven door meerdere evenementen voor verschillende doelgroepen. “Dat zijn activiteiten voor verschillende leeftijden. Enerzijds voor kleine kinderen, de Dikke Banden Races, maar ook voor jongeren vanaf elf jaar. Dat noemen wij Ready2Race Junior, puur om kennis te maken met de racefiets. Vervolgens organiseren we ook laagdrempelige wedstrijden voor volwassenen vanaf zestien jaar.”

De Academy van de Nederlandse wielerploeg probeert met verschillende initiatieven van waarde te zijn en ook ondersteuning te bieden aan verenigingen. “We zijn bezig om wielerverenigingen te versterken en dat doet de Team Jumbo-Visma Academy in samenwerking met onder andere de KNWU. Zowel op het gebied van sporten als op het gebied van organisatie, op alle fronten worden er pogingen gedaan om impact te creëren”, aldus Van Hulten.

"Ik ben blij met het aantal positieve reacties, die overigens ook leiden tot deelname aan één of meerdere events, dat sterkt ons in de ingeslagen weg"

Jaap van Hulten

Team Jumbo-Visma Academy gebruikte de coronaperiode om verder te sleutelen aan concepten en te werken aan de toekomst. “We mochten in 2022 eindelijk weer ‘de wei in’ en dat leidde direct tot een fors aantal evenementen en zo’n 12.000 deelnemers. Dat is een enorm bemoedigend getal. Het feit dat dit nu aan het plaatsvinden is, in combinatie met de positieve reacties die we ontvangen, sterkt ons in de te volgen strategie.”

De blik is inmiddels op de toekomst gericht en de Academy hoopt ieder jaar meer impact te creëren bij de doelgroep. “We zijn op dit moment Stichting Ready2Race aan het oprichten en bieden in het voorjaar, vanuit diezelfde stichting, vier concepten aan, waaronder schoolclinics. Het bijzondere van onze clinics is dat het Dikke Banden Races en Ready2Race Junior-wedstrijdjes zijn, maar deze onder schooltijd én in samenwerking met wielerverenigingen worden georganiseerd”, legt Van Hulten uit.

Tot dusver is hij tevreden met de impact van de Academy op de maatschappij. “Waar ik blij mee ben is het grote aantal positieve reacties, die overigens ook leiden tot deelname aan één of meerdere events, dat sterkt ons in de ingeslagen weg. Daarnaast blijkt dat onze activiteiten ook nieuwe leden voor verenigingen opleveren en dat is een goede zaak. We zien positieve veranderingen ontstaan, zoals verbeteringen in de samenwerking met het KNWU en meerdere wielerverenigingen, daar worden we allemaal blij van.”

Gerelateerde updates