De verzorging van onze renners: smeren, smeren en masseren

De verzorging van onze renners: smeren, smeren en masseren

Een optimaal trainingsschema, de juiste voeding op de goede momenten, voldoende (nacht)rust, materiaal dat in perfecte staat verkeert, een positieve mindset, … Succes is een optelsom van een heleboel factoren. Ook de verzorging van onze renners, voor en na elke wedstrijd, speelt een belangrijk rol.

Soigneur Gerard Spierings weet daar alles van. Hij was ooit zelf fanatiek amateur-wielrenner en werkt al bijna twintig jaar als verzorger. Gerard was aanwezig bij honderden wedstrijden van de ploeg en heeft heel wat teleurstellingen meegemaakt, maar vooral ook veel successen gevierd. Ook tijdens de eerste etappes van de Tour de France van 2022, waar Team Jumbo-Visma-renners Jonas Vingegaard en Wout van Aert respectievelijk de gele en groene trui wonnen, was Gerard aan het werk.

Het gezegde ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ is voor het vak van soigneur zachtjes uitgedrukt. Een goede voorbereiding is onmisbaar. Gerard en zijn collega’s nemen alle spullen die nodig zijn voor de optimale verzorging van de renners mee vanuit het Team Jumbo-Visma-hoofdkantoor in Den Bosch. Daaronder vallen bidons, sportvoeding, tape, massageolie en een crème die schuurplekken bij renners voorkomt. “En dan geldt: voldoende meenemen”, zegt Gerard, “want misgrijpen wil je niet, zeker niet op Anti Friction Balm. We hebben voor de 21 etappes van de Tour in totaal ruim vier potten gebruikt. Gelukkig hadden we zes potten bij ons. Bijna alle renners zweren bij die balm, dus we kunnen echt niet zonder.”

"We hebben voor de 21 etappes van de Tour in totaal ruim vier potten Anti Friction Balm gebruikt"

Soigneur Gerard Spierings

Na een lange dag afzien op de fiets is zestig minuten op de massagetafel voor veel renners een welkom moment van rust. Gerard richt zijn hotelkamer in en bepaalt samen met de renners, wie en wanneer gemasseerd wordt. “Voordat ik begin aan de massage, doe ik eerst wat testjes om te bepalen hoe de renner eraan toe is. Ik heb daarbij veel aandacht voor de stand van de heupen, maar kijk onder andere ook naar de armen. Als die – wanneer de renner ze beide strekt – niet even lang zijn, kan dat erop wijzen dat de ademhalingsspieren extra aandacht nodig hebben.”

De massages die de soigneurs van Team Jumbo-Visma uitvoeren zijn sederend. “We masseren de renners dus met als doel om het herstellend vermogen van hun lichaam te ondersteunen”, legt Gerard uit. “Ik gebruik daarbij regelmatig de Muscle Repair Lotion of Energize Oil. Die laatste werkt ook door op de luchtwegen, met als bijkomend effect dat renners mentaal een oppepper krijgen. Als ze de massageruimte betreden en de olie ruiken weten ze meteen: hier knap ik van op.”

“Er zijn wielerploegen die na een afloop van een wedstrijd met wisselbaden werken. Wij doen dat niet”, vervolgt Gerard. “Wel gebruiken we op heel warme dagen de Cooling SOS Gel. Het effect daarvan is vergelijkbaar met dat van een wisselbad. De frisse gel laat de hersenen denken dat de benen het koud hebben waardoor de poriën dichtgaan en er tijdelijk minder bloed naar de benen wordt gepompt. Zodra het effect van de gel is uitgewerkt, krijg je juist extra stuwing. Dat bevordert het herstel.”

Vlak voor de start krijgen de renners die dat willen nog een korte, activerende massage in de ploegbus. Het effect daarvan houdt maar zo’n vijftien minuten aan, dus het moet last-minute. “Daarvoor gebruiken we op koude dagen de Mild- Medium- of Hot Warming Balm zodat de spieren extra verwarmd worden, en op andere dagen de Energize Oil”, aldus Gerard.

“Mijn ervaring is dat de mannelijke renners in de winter of het vroege voorjaar wel verwarmende lotion op hun benen willen, maar als de temperatuur oploopt hebben ze daar geen enkele behoefte meer aan. Dat ligt iets anders bij de vrouwelijke renners. Sommigen van hen gebruiken het hele jaar olie, want dat zorgt voor een mooie glans. Ook de Bronzing Oil is vooral in trek bij vrouwen. Het beschermt de benen, maar zorgt ook voor een mooie, gouden gloed. Dat ziet er super gesoigneerd uit. Ik begrijp dus wel dat ze het smeren, hoor. Ik wilde dat zelf vroeger ook.”

Maak nu kans op een Sportsbalm-pakket!

Wil jij dezelfde producten gebruiken als onze renners en soigneurs? Schrijf je dan snel hieronder in en maak kans op een Sportsbalm-pakket.

Inhoud pakket:

  • 1x anti friction balm (de favoriet van Gerard en de renners)
  • 1x bronzing oil (de favoriet van de dames bij TJV)
  • 1x recovery cream (de go-to om snel te herstellen na een zware inspanning)
  • 1x mild warming lotion (een verwarmende lotion voor de frisse herfst- en lentedagen)
  • 1x medium warming balm (een sterker verwarmende balsem voor de winterdagen)

Lees hier de actievoorwaarden.

Gerelateerde updates