Team Visma | Lease a Bike schrijft met historische dubbel opnieuw sportgeschiedenis

Team Visma | Lease a Bike schrijft met historische dubbel opnieuw sportgeschiedenis

Het winnen van zowel Parijs - Nice als Tirreno - Adriatico. Nooit eerder lukte het ook maar een team in één en hetzelfde kalenderjaar. Tot aan dit jaar. Met de historische Frans-Italiaanse dubbel voegt Team Visma | Lease a Bike opnieuw een dimensie toe aan een toch al indrukwekkend nalatenschap. “Wij willen met zijn allen sportgeschiedenis schrijven.”

Dat het winnen van zowel Parijs - Nice als Tirreno - Adriatico nooit eerder voorkwam, is gezien het feit dat beide koersen gelijktijdig worden verreden wellicht niet zo gek. “Dit is een heel bijzondere prestatie”, zo tekent Sportief Directeur Merijn Zeeman op. “Opnieuw hebben wij als ploeg iets bewerkstelligd dat nog nooit eerder is vertoond. Ik kan enkel stellen dat ik heel trots ben op alle renners. En niet alleen op hen, maar op eenieder die op zijn of haar manier een steentje bijdraagt aan het succes.”

Terug naar maandag 4 maart. Aan de Tyrreense kust vangt dan de Italiaanse WorldTour-rittenkoers aan die de renners in zeven dagen naar de Adriatische kust voert. Op voorhand is Jonas Vingegaard, tweevoudig winnaar van de Tour de France, torenhoog favoriet voor de eindzege. Vingegaard heeft een week eerder geheerst in Spanje. Met drie ritzeges en winst in het eindklassement is de Deen zijn seizoen in O Gran Camiño succesvol begonnen. Ook Tirreno - Adriatico blijkt een kolfje naar de hand van de 27-jarige renner. Onderweg voorziet Vingegaard zijn eindoverwinning met twee ritzeges van extra cachet. Het bergklassement blijkt eveneens een prooi voor de renner die sinds 2019 in Nederlandse dienst rijdt.

“Het is een van mijn meest prestigieuze overwinningen”, zo stelde Vingegaard vlak na zijn zege. “Het is voor het eerst dat ik mezelf de sterkste mag noemen in Tirreno - Adriatico. Een aantal jaar geleden was ik hier al eens tweede. Ik kwam deze week maar voor een doel. Dat is, mede dankzij het uitmuntende werk van het team, gelukt. Het is heel bijzonder dat ik Tirreno - Adriatico aan mijn erelijst mag toevoegen.”

De gretigheid van Vingegaard past bij het hogere doel van Team Visma | Lease a Bike. Richard Plugge, CEO van de ploeg, geeft tekst en uitleg: “Wij willen sportgeschiedenis schrijven. We willen graag op onze eigen manier ieder jaar weer een stapje zetten richting een historische status. Het is nog nooit gebeurd dat hetzelfde team in hetzelfde jaar zowel Parijs - Nice als Tirreno - Adriatico wint. Ik hoop niet dat het winnen stopt”, lacht Plugge. “We zijn meer dan trots op Jonas, maar ook op Matteo Jorgenson.”

"Wij willen sportgeschiedenis schrijven"

Richard Plugge

De Amerikaan maakte afgelopen winter de overstap naar Team Visma | Lease a Bike. Net bij de ploeg boekt de 24-jarige renner dus direct zijn grootste succes ooit. “Deze triomf betekent bijzonder veel voor mij”, stamelde Jorgenson na het binnenslepen van de Franse rittenkoers. “Het sterkt mijn zelfvertrouwen enorm. Nooit hield ik voor mogelijk dat ik ook maar in de buurt zou komen van een eindoverwinning in de WorldTour. Er is ten opzichte van vorig seizoen zoveel veranderd voor mij, in de positieve zin van het woord. Ik merk in ieder detail verschil. Toen ik pas prof was, vond ikzelf dat ik het niet eens verdiende om die status met me mee te dragen. Het is een proces geweest waarin ik langzaam in mezelf begon te geloven. Het jaar 2024 is voor mij vooralsnog met geen pen te beschrijven. Ik wist dat ik in een sterk team terecht zou komen, maar de kwaliteiten en de professionele aanpak overstijgen werkelijk mijn stoutste verwachtingen.”

Het winnen van de historische dubbel in maart past voor Team Visma | Lease a Bike in een rijtje met toch al wat bijzondere prestaties. Zo won de ploeg vorig jaar alle drie de grote rondes in een seizoen. Nog nooit eerder kwam het in het wielrennen voor dat een ploeg over drie weken gezien de beste was in Italië, Frankrijk én Spanje. Het feit dat de ploeg dit ook nog eens voltooide met drie verschillende renners, maakt het extra bijzonder. Eerder in 2023 had het team al vijf grote kasseienklassiekers op een rij gewonnen. Het maakt de honger naar succes in 2024 zeker niet minder groot. Nadat opnieuw historie is geschreven met het winnen van Parijs - Nice én Tirreno - Adriatico, ligt de focus reeds op de volgende doelen. Binnen de ploeg van Plugge en Zeeman staan de neuzen immers allemaal dezelfde kant op: het creëren van een nalatenschap.

Gerelateerde updates