Vos wint voor de tweehonderdvijftigste keer: ‘Iedere zege heeft zijn verhaal’

Vos wint voor de tweehonderdvijftigste keer: ‘Iedere zege heeft zijn verhaal’

Afgelopen woensdag voegde Marianne Vos de koers Dwars door Vlaanderen toe aan haar toch al imposante erelijst. Voor de tweehonderdvijftigste keer in haar carrière mocht de Brabantse haar handen in de lucht steken. Ook na het meest recente succes wil de 36-jarige renster echter niets weten van welke vorm van hoogmoed dan ook. ‘Ik wil vooral mijn hoogtepunten koesteren.’

Op de vraag wat Vos vindt van het feit dat ze zojuist haar tweehonderdvijftigste zege heeft geboekt, antwoordt ze eerder nuchter dan trots. “Ik word er veelal door anderen aan herinnerd. Het is niet iets waar ik elke dag mee bezig ben. Natuurlijk sta ik zo nu en dan stil bij de hoogte- en ook dieptepunten van mijn carrière. Ik vind het absoluut bijzonder dat ik al zoveel zeges heb mogen boeken, maar het precieze aantal is niet iets waar ik heel erg op gefixeerd ben. Ik probeer de hoogtepunten vooral te koesteren”, vertelt Vos.

Talloze ritzeges in grote rondes, diverse wereldtitels en zelfs Olympisch goud. Zomaar een greep uit de tweehonderdvijftig zeges van Vos. In 2004, bij de start van haar wegcarrière, had de renster dat nooit durven dromen. “Geen seconde durfde ik ook maar te denken aan dit soort mijlpalen. Ik was er destijds ook niet zo mee bezig. Het draaide voor mij vooral om beter worden en meestrijden in finales. Telkens het maximale uit mezelf halen. Dat is nog steeds wat ik het liefste doe”, geeft Vos na twee decennia toe.

“In al die jaren is het vrouwenwielrennen erg geëvolueerd”, gaat Vos verder. “De kalender is uitgebreid en de concurrentie is sterker geworden. Het deelnemersveld is tegenwoordig erg breed. Dat geeft extra motivatie. Je mag geen moment verslappen omdat je anders achterop raakt. Om eerlijk te zijn houdt het mij scherp. Ik ben iedere dag bezig met het beste in mezelf naar boven te halen. Ik probeer altijd in best mogelijke conditie aan de start van een koers te verschijnen.”

Een favoriete overwinning heeft Vos niet. “Iedere zege heeft namelijk zijn verhaal. Het zou voor mij nu heel makkelijk zijn om te stellen dat het winnen van een WK en het binnenhalen van Olympisch goud de hoogtepunten zijn. Dat voelt voor mij echter niet direct zo. Het is bijvoorbeeld ook heel bijzonder om te mogen winnen nadat ik van een blessure terugkom. Zo zal ik me mijn overwinning in Omloop Het Nieuwsblad van verleden maand nog lang heugen. Het was voor mij op dat moment een signaal dat ik het nog steeds in me heb. Het sterkt op zo’n moment je zelfvertrouwen”, omschrijft Vos.

"De voldoening haal ik vooral uit het kleuren van finales"

Marianne Vos

“Ik heb ook zeker geen wensenlijstje van wedstrijden dat ik aan het afvinken ben”, gaat de immer realistische renster verder. “De voldoening haal ik vooral uit het kleuren van finales. Ik wil zoveel mogelijk wedstrijden winnen, maar bezig met records ben ik niet echt. Ik focus me zoals gezegd op het maximale uit mezelf halen. Ook uit de trainingen haal ik nog steeds een hoop voldoening. Het plezier in het fietsen staat voorop.”

Komende zondag staat Vos aan de start van de Ronde van Vlaanderen. De Bossche zal dan willen meestrijden voor haar 251e profzege. Aan motivatie en kwaliteit geen gebrek.

Marianne Vos 250 wins

Gerelateerde updates