Koersen in de ochtendzon? Dan gaat bij rensters Team Jumbo-Visma wekker midden in de nacht

Koersen in de ochtendzon? Dan gaat bij rensters Team Jumbo-Visma wekker midden in de nacht

Een zondagochtendritje rond een uurtje of tien is voor veel fans van Team Jumbo-Visma het hoogtepunt van de week. Hoe anders is dat voor de rensters van de ploeg. Deze profs moesten de voorbije weken verscheidene keren de wekker midden in de nacht zetten. Waarom? Om in alle vroegte toe te werken naar een voorjaarsklassieker.

Om half negen aan de start verschijnen klinkt niet alleen vroeg, het betekent vrijwel midden in de nacht opstaan. Om half vijf om precies te zijn. „Het was echt wennen. Dit zijn extreem vroege tijden”, vertelt renster Riejanne Markus. „Je bent de week van tevoren al helemaal in voorbereiding op deze tijden.”

Een goede voorbereiding is het halve werk volgens Performance coach van de vrouwentak van Team Jumbo-Visma, Marieke van Wanroij. „Tijdens de trainingskampen hebben we onze rensters al meegegeven dat specifiek de week van de Amstel Gold Race tot Luik-Bastenaken-Luik anders zou zijn. We hebben bewust gekozen dit op tijd aan te geven, zodat ze een ander ritme voor even eigen konden maken.” Het is niet dat zomaar alle rensters van de geel-zwarte formatie daar makkelijk mee om kunnen gaan. „Je blijft een verschil houden tussen ochtend- en avondmensen. Maar als je het triggert en er op tijd mee aan de slag gaat, draagt het zeker bij aan de prestatie. Dat drukken we ook echt op het hart van onze coureurs.”

"De avond voor de wedstrijd voel je wel de druk van het moeten slapen, omdat de wekker gewoon gaat."

Riejanne Markus

Bij Markus verliep het, zover mogelijk, eigenlijk wel op rolletjes. „De wekker ging heel de voorbereidingsweek om 05:15. Gelukkig ben ik een ochtendmens. Als de wekker gaat, sta ik vrijwel altijd aan.” Het belangrijkste is, benadrukt de Noord-Hollandse, dat je de avond voor de koers lekker in slaap kunt vallen. Want laat slaap nu de beste methode voor een goed herstel zijn. „Als dat niet zo is, heb je een hele slechte nacht. Toch geeft het soms ook een gek gevoel. De avond voor de wedstrijd voel je wel de druk van het moeten slapen, omdat de wekker gewoon gaat.”

Van Wanroij beaamt dat. „De meiden gaan rond negen of tien uur naar bed. Daarbij moet je niet langer slapen dan nodig is, maar vooral gewoon vroeg opstaan.”

Bij het gloren van de ochtendzon koersen betekent vroeg opstaan. Vroeg opstaan betekent ook heel vroeg ontbijten. Voor de afgelopen editie van La Doyenne zaten de rensters van Team Jumbo-Visma om half zes aan tafel. „Ook de planningen van onze maaltijden passen we compleet aan. Uiteraard spelen onze voedingsdeskundigen rondom het team daar een cruciale rol in”, legt Van Wanroij verder uit. De maaltijd voor de koers is namelijk de belangrijkste van de dag. „Je moet niet minder of gehaast gaan eten. Een goede maaltijd voor een inspanning is voor ieder mens belangrijk, dus zeker ook voor een wielrenner. Je moet de tijd nemen voor het ontbijt. Als je daar moeite mee hebt, moet het in etappes. Ook tijdens, en dan vooral in het begin van de koers, kunnen er natuurlijk nog extra voedingsstoffen toegediend worden. Het lichaam moet wakker zijn als de koers start. Daarom vertrekken we op tijd naar de start om daar nog een minuut of twintig op de Tacx warm te draaien.”

Gerelateerde updates