Hoe vertrekkende Teunissen met Team Jumbo-Visma wielergeschiedenis schreef

Hoe vertrekkende Teunissen met Team Jumbo-Visma wielergeschiedenis schreef

Mike Teunissen vertrekt na vier jaar bij Team Jumbo-Visma. Hij vervolgt zijn carrière bij het Belgische Intermarché-Circus-Wanty. Veel wielerliefhebbers zullen bij het horen van zijn naam denken aan de Tour de France van 2019. In gesprek met Teunissen blikken we nog een keer terug op zijn krankzinnige etappewinst en de verovering van de gele trui: de eerste Nederlandse in dertig jaar.

Het profpeloton maakt zich in Brussel op voor een nieuwe Tour de France. “Het was de eerste keer in lange tijd dat een sprinter kans maakte op de gele trui”, weet Teunissen nog. “We hadden met Dylan Groenewegen natuurlijk een topsprinter in de ploeg en waren het hele jaar eigenlijk al bezig met deze etappe. We wilden met Dylan de gele trui pakken en zo wielergeschiedenis schrijven.”

Dat scenario kon een paar kilometer voor het eind de prullenbak in. Groenewegen kwam ten val en toen maakte Teunissen er maar het beste van. “Ik hoorde dat er achter mij gevallen werd. Ik heb omgekeken en zag Dylan niet meer. Ik wist het niet zeker, maar ik dacht dat hij erbij zou liggen. Hij kon natuurlijk niet ineens verdwenen zijn. Ik probeerde er nog het beste van te maken”, herinnert Teunissen zich het moment.

"Het kwam helemaal uit het niets, ik had hier nooit rekening mee gehouden"

Mike Teunissen

De rest is geschiedenis. De renner van Team Jumbo-Visma klopt Peter Sagan met een banddikte in de sprint en kroont zich tot eerste Nederlandse geletruidrager sinds 1989. “Na de finish had ik wel het gevoel dat ik gewonnen had. Maar toch begin je te twijfelen, omdat het zo surrealistisch was voor mij. Ik had hier nooit rekening mee gehouden. Het kwam helemaal uit het niets. Echt een ongelofelijke dag”, glimlacht Teunissen.

 / 

“Ik lag bij Dylan op de kamer. Ik weet nog dat we allebei niet konden slapen. Hij had natuurlijk nog last van de val. Ik moest alles nog verwerken. De Tour is de Tour, dat is met niets anders te vergelijken. Alle media-aandacht maakte een enorme impact op mij en de ploeg”, vertelt de Nederlander. “Gelukkig won Dylan daarna nog wel een etappe. Dat was ook ons doel voor die Tour. Maar zo’n goede kans op de gele trui krijgt hij nooit meer.”

“Die gele trui heb ik ingelijst en heeft een mooi plekje in de gang, zodat ik er elke dag naar kan kijken. En sinds kort hangt er nog een trui bij”, doelt Teunissen op de rode leiderstrui van de Vuelta die hij dit jaar één etappe mocht dragen. “Daar ben ik de ploeg eeuwig dankbaar voor. De openingstijdrit in Utrecht was echt speciaal. Meteen na de start bij de eerste bocht kom je op zo’n muur van geluid af. Dat had ik nog nooit meegemaakt.”

"De gele trui heb ik ingelijst en heeft een mooi plekje, sinds kort hangt er nog een trui bij"

Mike Teunissen

Ook zijn overwinningen in Duinkerke en de ZLM Tour, evenals de etappezege van Wout van Aert op de Champs-Élysées in de Tour van 2021 zijn Teunissen bijgebleven. “Ik heb zoveel mooie momenten meegemaakt met Team Jumbo-Visma. Het is een periode in mijn carrière die me veel heeft gebracht en die ik nooit zal vergeten.”

 / 
			© Mike Teunissen tijdens de laatste etappe van de Tour de France 2021
			© Verkenning Parijs-Roubaix 2021
			© Etappezege in Duinkerke
			© Winst in Duinkerke
			© Overwinning van de ZLM Tour
© Mike Teunissen tijdens de laatste etappe van de Tour de France 2021
© Verkenning Parijs-Roubaix 2021
© Etappezege in Duinkerke
© Winst in Duinkerke
© Overwinning van de ZLM Tour

Gerelateerde updates