Na succesvolste seizoen ooit mikt Team Jumbo-Visma komend jaar opnieuw hoog

Na succesvolste seizoen ooit mikt Team Jumbo-Visma komend jaar opnieuw hoog

Met het hoogste aantal zeges van alle ploegen, de nummer-één-positie in de UCI-ranking, Tourwinst en de regenboogtrui op het WK tijdrijden beleefde Team Jumbo-Visma in 2022 een jaar om van te dromen. Omdat steeds weer beter doen in het DNA zit van de ploeg die managing-director Richard Plugge tien jaar geleden oprichtte, reiken de ambities voor het nieuwe seizoen opnieuw hemelhoog.

In exhibitie- en eventcenter Move in Amsterdam vertelden Plugge en sportief directeur Merijn Zeeman dat in 2023 onder meer een dubbelslag in de Tour én de Giro, en het winnen van de monumentale klassiekers Ronde van Vlaanderen “en/of” Parijs-Roubaix hoog op het verlanglijstje staan. Naast presteren gaat in alle wielergeledingen van Jumbo-Visma óók het opleiden van jong talent op volle kracht door.

In een vol theater, pal naast het Olympisch Stadion, en voor een wereldwijd online-publiek begon de ploegenvoorstelling van Jumbo-Visma met een eerbetoon aan Karel van Eerd. “Meneer Van Eerd was voor ons een animator en inspirator. Met Karel verliezen we een fan en een supporter van talent”, gaf Plugge aan voordat de handen op elkaar gingen voor de vorige week overleden grondlegger van Jumbo Supermarkten. Daarna leidde een flashback naar de overwinning in Utrecht in de ploegentijdrit van de Vuelta en de bijbehorende eerste rode trui voor Robert Gesink en een gesprekje met Tourwinnaar Jonas Vingegaard de presentatie die bol stond van hoogtepunten en ambities in.

Daarbij werd ook stilgestaan bij de ontwikkeling die de ploeg de afgelopen tien jaar heeft doorgemaakt. “Toen ik precies tien jaar geleden het stokje overnam van Rabobank wilde ik ‘blanco’ beginnen”, vertelt Plugge. “Met twee duidelijke doelen. Ik wilde het wielrennen na de bezoedelde jaren teruggeven aan het publiek. Dat de mensen afgelopen jaar niet alleen onder de indruk waren van onze overwinning, met Jonas, in de Tour de France, maar vooral van de manier waarop, was voor mij het mooiste om te horen. Echt iedereen gaf dat compliment. Dat was wat ik tien jaar geleden voor ogen had. Daarnaast wilde ik aan de businesskant van het wielrennen dingen veranderen. Daarin zijn al stappen gezet, maar daar hoop ik binnenkort nog meer grote stappen in te zetten.” Met nieuwe partners zoals SRAM, Oakley en BetCity heeft Jumbo-Visma aan aantrekkingskracht geen gebrek, waardoor zowel op performancegebied als op ontwikkelingsvlak stappen voorwaarts kunnen worden gezet.

De sportieve plannen voor het nieuwe seizoen deed Merijn Zeeman uit de doeken, daarbij beurtelings vergezeld door Wout van Aert, de Nederlandse aanwinsten Dylan van Baarle en Wilco Kelderman en Tourwinnaar Vingegaard. Primoz Roglic moest wegens privé-omstandigheden op het laatste moment verstek laten gaan. De Sloveen wordt volgend jaar uitgespeeld in de Giro d’Italia. “Een wedstrijd waarvan ik houd en die ik nog niet gewonnen heb”, verklaarde Roglic tijdens het gisteren afgesloten trainingskamp in Spanje. “Ik ben nu nog herstellende van een operatie, maar ik hoop in mei in goeden doen te kunnen zijn. Daar ga ik in ieder geval alles aan doen.”

"Ik ben ervan overtuigd dat we met dit collectief in staat zijn om met één van onze renners de overwinning te pakken."

Merijn Zeeman

Zeeman hoopt dan al een monumentale zege in het voorjaar beet te hebben. “De Ronde van Vlaanderen en/of Parijs-Roubaix. Daar willen we met de best mogelijke voorbereiding aan de start komen en dan gaan we voor het hoogst haalbare. We hebben een heel sterke klassieke kern en met onder andere Dylan van Baarle een heel belangrijke aanwinst. Ik ben ervan overtuigd dat we met dit collectief in staat zijn om met één van onze renners de overwinning te pakken.”

Met Vingegaard zet Jumbo-Visma in op prolongatie van de Tourzege. “Afgelopen jaar hebben we de code gekraakt om Pogacar te verslaan. We weten hoe we hem pijn kunnen doen en in welke aspecten Jonas de meerdere van hem is. We gaan weer met een goed plan naar de Tour en geloven erin dat we in staat zijn om met Jonas opnieuw voor het geel te gaan”, vertelt Zeeman. De Vuelta kwam tijdens de teampresentatie nauwelijks aan bod. Daar is volgens Zeeman een goede reden voor. “Weet je, het is in december gewoon veel te vroeg om daarover te praten. Vorig jaar startte de ronde in Nederland en wilden we er daarom al vroeg publiciteit aan geven, maar de realiteit is dat eigenlijk elk jaar het plan dat je in de winter maakt in de zomer niet meer actueel is. Daarom gaan we in juni kijken hoe iedereen ervoor staat en dat kan ook, want daarna start pas het voorbereidingstraject. Vraag ons dus niet wie er straks aan de start staat. Het parcours is nog niet eens bekend, dus het is daar nu nog te vroeg voor.”

 / 

Via een intermezzo met de nieuwkomers Tom Gloag, Jan Tratnik en Attila Valter kwam het onderwerp in de hoofdstad van Nederland vervolgens op talentontwikkeling. Dat thema voert de boventoon in Jumbo-Visma Development Team en meer en meer ook in het Word Tour Women’s Team. De vrouwenploeg die onder leiding staat van Rutger Tijssen begroet maar liefst zes nieuwe rensters, die allemaal nog aan het begin van hun professionele wielerloopbaan staan. De bekendste van hen is Fem van Empel. De veldrijdster wil onder begeleiding van Jumbo-Visma haar carrière verder uitbouwen op de weg en op de mountainbike. Tijdens het trainingskamp in januari in Alicante zullen staf en rensters samen zitten om de individuele wedstrijdprogramma’s en de seizoensdoelen te finaliseren. Het team zal opnieuw in alle grote wedstrijden van start gaan.

CyclingClassNL, het opleidingstraject dat Jumbo-Visma samen met de KNWU en NOC*NSF heeft opgezet, werpt bij zowel de vrouwen als de mannen al vruchten af, met doorstroom naar verschillende teams. Op haar beurt is ook de opleidingsploeg van manager Robbert de Groot erg succesvol. Niet alleen prestatief, ook als ontwikkelaar van talent en doorgeefluik naar het profpeloton. Zeeman: “Onze World Tour-ploeg en het developmentteam bestaan samen uit 44 renners. Voor al die renners hebben we een plan op maat, met de juiste balans tussen presteren en persoonlijke ontwikkeling. Hetzelfde geldt voor onze vrouwen. In 2022 waren we bij de mannen de beste ploeg ter wereld. Hoewel dat voor komend seizoen geen doel op zich is, zullen we met z’n allen keihard blijven werken om ook de komende jaren toonaangevend te zijn. ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ was een stokpaardje van meneer Van Eerd. Zo is het. Wij willen winnen op het allerhoogste niveau en tegelijk ook bouwen aan de toekomst.”

Gerelateerde updates