Resultaat en ontwikkeling sleutelwoorden voor Team Jumbo-Visma Women in 2023

Resultaat en ontwikkeling sleutelwoorden voor Team Jumbo-Visma Women in 2023

Voor Team Jumbo-Visma Women komt er een interessant jaar aan. De twaalf overwinningen uit 2022 en het winnen van de groene trui in de Tour de France smaken naar meer. Daarnaast toont de ploeg veel potentieel met jonge, nieuwe rensters. Zij krijgen in het nieuwe seizoen de tijd om te proeven aan het grote werk en werden op 22 december in Amsterdam gepresenteerd aan het publiek.

De focus van Team Jumbo-Visma Women komt in 2023 dus op meerdere aspecten te liggen. “Wij zijn eigenlijk een World Tour-team en een development-team in één”, begint Rutger Tijssen, sporttechnisch manager van Team Jumbo-Visma Women, zijn verhaal. “Daardoor zijn onze doelen in het nieuwe jaar tweeledig. Enerzijds willen we graag winnen: eerste worden, podiums beklimmen en etappeoverwinningen behalen. Aan de andere kant focussen we ons op het individuele proces van de atleten. Voor mij is het jaar geslaagd als de rensters dit jaar fysiek beter worden en meer tactische vaardigheden onder de knie krijgen.”

Een van de rensters met grote ambities is de regerend Nederlands kampioene Riejanne Markus. De 28-jarige Markus kende, mede door twee overwinningen en verscheidene podiumplaatsen, een succesvol 2022. “Het winnen van het NK was erg speciaal, zeker als je kijkt naar huidige niveau van het vrouwenwielrennen. Daar kwam de Tour bovenop, waar we natuurlijk moesten strijden om de groene trui voor Marianne. Ik heb nog nooit zoveel publiek langs de kant gezien. In 2023 kijk ik vooral uit naar de tijdritten en hoop ik een klassement te rijden in een grote ronde.”

 / 

Aan de andere kant van het spectrum staan Maud Oudeman en Carlijn Achtereekte. De pas 19-jarige Oudeman greep twee jaar geleden haar kans in de Zwift Academy. De winst leverde een profcontract op. Komend jaar rijdt Oudeman voor Team Jumbo-Visma Women. “Het is speciaal om onderdeel te mogen zijn van zo’n groot team. We zijn net klaar met het eerste trainingskamp en ik heb al ontzettend veel geleerd. Dat gaat ook over onderwerpen buiten het fietsen om. Ik steek al heel veel op van de levensstijl van teamgenoten. Het belangrijkste voor komend jaar is het leerproces en de focus op mijn ontwikkeling.”

Achtereekte switchte afgelopen seizoen, net als Tijssen, van het schaatsen naar het wielrennen. “Ik wilde graag het fietsen proberen. Het team heeft mij een geweldige kans gegeven. Het was wel even omschakelen. Normaal moest ik in vier minuten presteren. Nu duurt een wedstrijd een paar uur en heb ik een groot peloton als concurrent. Ik leefde wel al als topsporter. Dat was een voordeel, maar toch moet ik nog veel leren.”

"Voor mij is het jaar geslaagd als de rensters dit jaar fysiek beter worden en meer tactische vaardigheden onder de knie krijgen"

Sporttechnisch manager Rutger Tijssen

Iemand die al midden in haar nieuwe seizoen zit is Marianne Vos. In november pakte Vos haar eerste seizoenszege in het veld. De 35-jarige kon door haar hoogtestage in Tenerife niet fysiek aanwezig zijn bij de presentatie, maar ze was er via een belverbinding toch een beetje bij. Vos gaf aan zin te hebben in het nieuwe jaar. “Ik werk in Tenerife aan mijn volgende doelen. Op 5 januari keer ik weer terug in het veld om in vorm te komen voor het NK en WK. Bovendien staan er komend seizoen mooie wegwedstrijden op het programma. Ieder jaar moet je als team competitief willen zijn en ik kijk ernaar uit om met deze ploeg te gaan koersen”, sluit Vos af.
Ook voor nieuwkomer Fem van Empel zijn het NK veldrijden in Zaltbommel en het WK in Hoogerheide belangrijke wedstrijden.


De eerste wegwedstrijd van de ploeg staat in februari op de planning: Volta a la Comunitat Valenciana. Ook in alle voorjaarsklassiekers en de grote rondes laat de geel-zwarte formatie zich komend jaar zien. Wie waar gaat rijden wordt in januari - tijdens het trainingskamp in Alicante - bekend.

 / 

Gerelateerde updates