Team Jumbo-Visma staat stil bij het overlijden van Gino Mäder

Team Jumbo-Visma staat stil bij het overlijden van Gino Mäder

Ook Team Jumbo-Visma is diep geraakt door het overlijden van Gino Mäder. Jonas Vingegaard, Primoz Roglic, Wout van Aert, Jan Tratnik en algemeen directeur Richard Plugge staan stil bij het droevige verlies en halen herinneringen op aan de getalenteerde renner van Team Bahrein-Victorious.

Tratnik, vorig jaar ploeggenoot van Mäder, deelde vaak de kamer met de betreurde Zwitser. “We hebben veel samen gekoerst en waren vaak kamergenoten. Ik zal nooit vergeten dat hij in 2021 de witte jongerentrui in de Vuelta won. Gino was een behulpzame en hard werkende jongen. Hij was een superaardige, kalme kerel en een echte professional. Toen we elkaar voor het eerst ontmoette was hij wat verlegen, maar daarna zijn we echte vrienden geworden. Gino stond voor zijn principes en daarmee was hij dikwijls een inspirator voor mij. Het is ongelofelijk dat hij er niet meer is. Ik ga hem missen en ik zal hem voor altijd in mijn hart herinneren."

Van Aert kende Mäder als een sterke en getalenteerde renner. “Het is ongelofelijk en onbeschrijfelijk. Weliswaar heb ik geen persoonlijke herinneringen aan hem, maar hij was de laatste jaren echt aan de weg aan het timmeren als coureur. Het is heel moeilijk om te accepteren dat er een renner uit het peloton komt te overlijden. Bovendien is het onwezenlijk, omdat het je ook doet beseffen dat het iedereen kan overkomen. Gisteren zijn we samen van start gegaan en was er nog niks aan de hand.”

"Rust zacht, Gino."

Primoz Roglic

De Belg weet spijtig genoeg hoe het is om ploegmaats te verliezen. “Het was vanochtend heel dubbel, omdat de ernst van de situatie pas echt donderdagavond tot mij was doorgedrongen. Toen ik langs het ongeluk passeerde, zag ik enkel de doktersauto staan. Dan ga je daarmee slapen en hoor je vrijdagochtend nog niets. We hoopten op geen nieuws is goed nieuws, maar toen de start werd uitgesteld, wisten we al een beetje hoe laat het was. Dan gaan je gedachten terug naar andere momenten.”

Ook Roglic is sprakeloos en bedroefd. Hij leerde Mäder echt kennen na de zevende etappe van Parijs-Nice in 2021. Roglic snelde toen in de laatste meters naar de zege, nadat de Zwitser vrijwel heel de dag op kop had gereden. Mäder toonde na afloop begrip en noemde Roglic ‘een groot kampioen’. “Daarna leerden we elkaar beter kennen”, zegt Roglic. “Wat moet ik zeggen? Hij was een ontzettend vriendelijke kerel. Ik kan zijn familie, vrienden en geliefden alleen maar heel veel kracht en sterkte toewensen. Rust zacht, Gino.”

Vingegaard haalt ook herinneringen op aan Mäder: "Mijn eerste herinnering aan Gino is dat we samen in de U23 reden. We vochten allebei voor de overwinningen in dezelfde races. Hij was een sportieve, maar zeker ook gevreesde tegenstander. Op een dag als deze kan alles zo zinloos lijken. We jagen allemaal onze dromen na en houden van wat we doen. Ik hoop dat waar Gino ook is, hij zal blijven dromen. Mijn gedachten zijn bij zijn familie en vrienden."

Plugge brengt namens het gehele team zijn condoleances en medeleven uit. “We zijn enorm geschokt door het overlijden van Gino. Het raakt ons allen diep. We herinneren hem als een goede en vriendelijke renner. We wensen zijn familie, vrienden en ploeg alle sterkte toe in deze donkere tijd.”

Gerelateerde updates