Giro-debuut voor Olav Kooij: “Geweldige volgende stap in mijn ontwikkeling”

Giro-debuut voor Olav Kooij: “Geweldige volgende stap in mijn ontwikkeling”

Zaterdag gaat de Giro d’Italia van start in Turijn. Bij Team Visma | Lease a Bike maakt Olav Kooij er zijn debuut in een grote ronde. De sprinter uit het eigen development team heeft een prima voorjaar achter de rug en al vier overwinningen op de teller. Het doel van Kooij is dan ook duidelijk: “vol voor een ritzege gaan”.

De afgelopen weken legde de Nederlander de laatste hand aan zijn voorbereiding op de Giro in de buurt van het Spaanse Denia, samen met ploegmaats Affini, Uijtdebroeks en Laporte. “Tot nu toe verloopt alles goed. Ik heb na het voorjaar even rust genomen om daarna langzaam op te bouwen richting de Giro. Dat heeft me echt goed gedaan”, zegt Kooij.

Sterk deelnemersveld

Deze Ronde van Italië biedt niet alleen kansen voor de klimmers, maar ook opportuniteiten voor de sprinters. “Ik zie een zes à zevental kansen voor mezelf. Als ik heel optimistisch kijk misschien zelfs acht”, vertelt Kooij. Een mooi aantal dat naast de Nederlander nog heel wat andere topsprinters tot een start in Italië verleid heeft. “Het is een heel mooi en sterk deelnemersveld. Het wordt niet simpel, maar ik geloof dat ik ze kan kloppen. Mijn ritzege in de UAE Tour is daar een mooi bewijs van”, klinkt het bij Kooij.

"Het is een heel mooi en sterk deelnemersveld. Het wordt niet simpel, maar ik geloof dat ik ze kan kloppen"

Olav Kooij

De renner van Team Visma | Lease a Bike moet het wel stellen zonder Wout van Aert, die een maand geleden zwaar ten val kwam in Dwars door Vlaanderen. Van Aert zou in de vlakke sprints als laatste man voor Kooij hebben gefungeerd en in de lastigere ritten zijn eigen kans gegaan zijn. “Het is natuurlijk ontzettend balen dat hij er niet bij kan zijn. Zowel voor hem, voor mij als de ploeg. We hadden ons allebei verheugd op dit moment en een doel van deze Giro gemaakt. Maar het is niet anders”, aldus de Nederlander.

De Belg wordt in de Giro-selectie vervangen door Christophe Laporte. Een renner die de rol van Van Aert ook voortreffelijk kan vervullen. “Christophe is een ervaren renner die weet wat hij moet doen. Iemand waar je absoluut op kunt rekenen. We hebben samen al mooie resultaten behaald”, is Kooij positief.

“Blij met deze kans”

Kooij maakt al sinds 2020 onderdeel uit van Team Visma | Lease a Bike. De jonge Nederlander werd in 2020 lid van het Development Team en één jaar later volgde al de overstap naar het World Tour-team. Dat hij nu op 22-jarige leeftijd vol zijn kans mag gaan in zijn Giro-debuut stemt Kooij gelukkig en trots. “Geweldig dat ik mag deelnemen aan de Giro met deze ploeg. Ik heb mij hier altijd heel goed gevoeld en samen hebben we al een mooie weg afgelegd. Jaar na jaar kan ik hier mooie stappen zetten in alle facetten van de sport. Ik wist dat de Giro dit jaar mijn eerste grote ronde zou zijn en kijk daar enorm naar uit”, merkt de sprinter op.

Wil je nog meer weten over onze ambities voor de Giro? Klik dan hier voor het interview met ploegleider Marc Reef. In een uitgebreid interview blikt hij vooruit naar de doelen van de ploeg en ook de voorbereiding ernaartoe komt aan bod.

Naast Kooij maakt er bij Team Visma | Lease a Bike nog een andere renner zijn debuut in de Giro. Het gaat om Cian Uijtdebroeks. De Belg werd vorig jaar achtste in de Vuelta en hoopt nu ook in de Ronde van Italië zij beste klimmersbenen boven te halen. Ontdek nu hier wat hij te vertellen had!


Gerelateerde updates