Team Visma | Lease a Bike en Vingegaard zetten in 2024 vol in op derde Tour de France-zege op rij

Team Visma | Lease a Bike en Vingegaard zetten in 2024 vol in op derde Tour de France-zege op rij

Na de unieke trilogie in de grote rondes van 2023 is Team Visma | Lease a Bike vastberaden om ook komend seizoen hoge ogen te gooien in de drieweekse rittenkoersen. Jonas Vingegaard wil sportgeschiedenis schrijven in de Tour de France met een derde zege op rij, terwijl er in de Giro d’Italia wordt ingezet op het winnen van etappes.

Tijdens de jaarlijkse teampresentatie in Amsterdam werden de doelen voor het nieuwe wielerjaar wereldkundig gemaakt. Naast de zo gewilde successen in de voorjaarsklassiekers en de Giro d’Italia gaat de Nederlandse wielerformatie vol voor een derde eindzege in de Tour de France.

“De Tour de France is de allergrootste wielerwedstrijd van het jaar. Ik ben de regerend winnaar en ga er deze zomer alles aan doen om mijn titel te verdedigen. Ik wil sportgeschiedenis schrijven in Frankrijk”, vertelt Vingegaard tijdens de ploegenpresentatie over zijn grote doel voor 2024. “Ik moet zorgen dat ik op topniveau blijf en kan strijden om de overwinning.”

"Sportgeschiedenis schrijven in Frankrijk is het grote doel voor 2024"

Jonas Vingegaard

Tour de France-droom

Die strijd om de 111e editie van de Tour de France zal eind juni losbarsten met het Grand Départ in Italië en via de Pyreneeën zijn finish kennen in de Franse Alpen met een afsluitende klimtijdrit in het zuidelijk gelegen Nice. “Het totale parcours is denk ik op mijn lijf geschreven. Het wordt veel klimwerk met het zwaartepunt in de derde week. We zullen bij de les moeten zijn, zeker met de grote concurrentie van de andere ploegen dit jaar”, doelt de Deen op de Tour-deelnames van onder andere Tadej Pogacar, Remco Evenepoel en Primoz Roglic.

Na acht jaar in dienst te hebben gekoerst van de Nederlandse wielerploeg maakte laatstgenoemde renner afgelopen winter de overstap naar het Duitse BORA-hansgrohe en zal hij aankomende zomer een grote rivaal zijn van de geel-zwarten. “We weten natuurlijk allemaal dat Primoz een ontzettend sterke renner is. We moeten een goed plan hebben om hem te kunnen verslaan. We gaan doen wat we altijd doen; een ijzersterk plan maken vooraf en zorgen dat we perfect voorbereid staan aan het vertrek in Florence”, aldus Vingegaard.

Etappejacht in de Giro

Aankomende zomer moet de Tourwinnaar van de laatste twee edities het stellen zonder zijn Belgische vaste krachten Nathan van Hooydonck (reeds gestopt, red.) en Wout van Aert. Vingegaard: “Dat wordt zeker een groot gemis. Wout is een van de beste renners van de wereld en Nathan was ook altijd een belangrijke helper. Maar we hebben een sterke ploeg en ik ben ervan overtuigd dat we ook dit jaar weer met een goed team zullen starten.”

"De Giro d'Italia gaat een hele interessante grote ronde voor ons worden"

Merijn Zeeman

Van Aert, de Belgische alleskunner van Team Visma | Lease a Bike, gaat in 2024 voor het eerst zijn opwachting maken in de Giro d’Italia. Daar zal hij samen met sprinter Olav Kooij gaan meedingen om ritzeges. “Dat gaat een hele interessante grote ronde worden”, voorspelt Merijn Zeeman. “Ook nieuweling Cian Uijtdebroeks gaat daar rijden, maar we leggen hem totaal geen druk op voor een goede eindklassering. De focus zal echt liggen op het grijpen van etappes.”

Rugnummer één in Spanje

Traditioneel wordt na de Tour de France de laatste grote ronde van het jaar verreden; La Vuelta a España. “Het parcours is net bekend gemaakt, dus daarvan moeten we alle details nog tot ons nemen, maar de verwachting is dat Kuss, met Van Aert aan zijn zijde, zijn titel zal gaan proberen te verdedigen”, aldus de sportief directeur. “Deze plannen zullen we later, in de zomer, pas definitief maken.”

"Ik wil naar Spanje om als titelverdediger het rugnummer één op te spelden"

Sepp Kuss

“De afgelopen editie van La Vuelta was heel speciaal, echt een droom die uitkwam”, glundert Sepp Kuss in Amsterdam van oor tot oor. De Amerikaan vervolgt: “Als team wonnen we alle grote rondes en ik heb daar in elke ronde aan mogen bijdragen. We zijn ook voor aankomend jaar erg ambitieus. Ik wil de Tour de France winnen met Jonas en daarna naar Spanje om als titelverdediger het rugnummer één op te spelden. We willen aankomend wielerseizoen wederom sportgeschiedenis schrijven.”

Gerelateerde updates