Van Emden beëindigt profcarrière in Parijs-Tours, Hagenes sluit beloftenperiode af

Van Emden beëindigt profcarrière in Parijs-Tours, Hagenes sluit beloftenperiode af

Team Jumbo-Visma sluit het Europese wielerseizoen traditioneel af in Parijs-Tours. Jos van Emden beëindigt hier zijn rijke wielercarrière, terwijl belofterenner Per Strand Hagenes aan het begin staat van zijn avontuur als profrenner.

“Ik kijk er toch wel naar uit”, zegt de 38-jarige Van Emden over het einde van zijn carrière. “Ik merk aan mijn lichaam en hoofd dat het klaar is. De laatste maanden heb ik veel complimenten uit het peloton gekregen. Dat had ik niet verwacht, maar voelt fijn. Ik hoop in Parijs-Tours nog één keer een goed niveau te halen en mijn carrière mooi af te sluiten. Het zou moeten lukken; deze koers ligt me normaal gesproken goed.”

"Ik hoop in Parijs-Tours nog één keer een goed niveau te halen en mijn carrière mooi af te sluiten"

Jos van Emden

Van Emden begint binnenkort aan zijn nieuwe uitdaging bij Team Jumbo-Visma Women, waar hij ploegleider wordt. “Ik had het al een tijdje voor ogen om ploegleider te worden. Dat ik in deze functie bij de vrouwenploeg mag debuteren is eigenlijk de beste optie voor mij. Ik zou het best lastig hebben gevonden om renners die nu ploeggenoten zijn als ploegleider te moeten aansturen. Ik heb nu immers een heel andere band met hen. Het wordt ook voor mij een ontdekkingstocht, maar ik ga er alles aan doen om me de functie meester te maken.”

Terwijl Van Emden zich opmaakt voor zijn laatste wedstrijd als profrenner, staat Hagenes aan de vooravond van zijn definitieve stap naar de WorldTour. De 20-jarige Noor mocht dit seizoen al vaak proeven van profkoersen en wist er zelfs drie te winnen, maar maakte officieel nog deel uit van het Development Team. “Ik ben heel blij met mijn ontwikkeling”, zegt Hagenes. “Bij het World Tour-team rijd ik vooral om te helpen. In de wedstrijden met het Development Team rijd ik voornamelijk voor de overwinning. Bij beide teams kan ik dingen uitproberen. Dat is een goede en leerzame combinatie.”

Van Emden is enthousiast over de manier waarop jonge talenten als Hagenes naar het niveau van de WorldTour worden begeleid. “Zelf weet ik dat het heel fijn is om gestuurd te worden door de oudere jongens”, zegt hij over de rol die hij en andere ervaren renners spelen bij de ontwikkeling van jonge talenten. “Ik ben er niet bewust mee bezig, maar automatisch help ik de jongere jongens door tips te geven. Per is half zou oud als ik, maar toch moeten we het samen doen tijdens de koers. Dat is het mooie aan deze sport.”

"Ik hoop dat ik de kans krijg om in het voorjaar enkele klassiekers te rijden"

Per Strand Hagenes

Hagenes won vorig jaar nog de beloftenversie van de Franse klassieker. Hij kijkt uit naar komend weekend, maar nog meer naar volgend seizoen, als zijn profcarrière echt begint. “Ik hoop het in de toekomst goed te doen in de klassiekers”, aldus Hagenes. “Ik maak mijn debuut bij de profs en daar kijk ik enorm naar uit. Het is de bedoeling om vooral veel te leren. Ik hoop dat ik de kans krijg om in het voorjaar enkele klassiekers te rijden. In die koersen kan ik het beste van mezelf laten zien.”

Eerst de afsluitende klassieker van 2023. Naast Van Emden en Hagenes, gaat Team Jumbo-Visma in Parijs-Tours van start met Christophe Laporte, Dylan Van Baarle, Edoardo Affini en Lars Boven.

Gerelateerde updates