In de Omloop treedt Henderson uit de schaduw van Vos en Labecki

In de Omloop treedt Henderson uit de schaduw van Vos en Labecki

Als het einde van februari nadert, het flink miezert en er een gure wind staat dan is het tijd om af te zakken naar België voor de eerste voorjaarsklassiekers. Omloop Het Nieuwsblad trapt op zaterdag 26 februari traditiegetrouw het voorjaarsseizoen op gang en daar kijken heel wat renners en rensters naar uit. Zo ook Anna Henderson, die er de rol van kopvrouw van Team Jumbo-Visma mag opnemen.

In totaal liggen er deze vrouweneditie vijf kasseistroken en tien hellingen over een parcours van 128 kilometer te wachten op de rensters. Met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg die de finale zullen kleuren tot aan de finish in Ninove. Deze 16de editie van de Omloop voor vrouwen belooft opnieuw spektakel.

“Ik kijk er ontzettend naar uit”, glimlacht Henderson. “De Omloop is altijd een zware race, mede omdat het de eerste klassieker van het seizoen is. Maar ik heb een goede voorbereiding achter de rug met stages in Alicante en Mallorca, dus ik hoop dat de vorm goed is. Ik verwacht dat de laatste vijftig kilometer hectisch zullen zijn en ik hoop dat we ons als team goed kunnen positioneren zodat we ver in de finale geraken. Kopvrouw mogen zijn in deze koers en met dit team is een mooie opstap voor mij. Ik ben er enorm dankbaar voor en zal uiteraard alles geven.”

“Anna is een echte up-and-comer”, bevestigt teamgenote Coryn Labecki, met wie Henderson in het verleden al samen reed in een andere ploeg. “Ze maakte vorig seizoen zoveel progressie, dat ik er zeker van ben dat ze nu klaar is om die rol als kopvrouw op te nemen.”


“Coryn is anders ook pijlsnel”, kaatst Henderson die bal terug. “Ze past goed binnen het team. Ze is niet alleen snel, maar ook een echte teamspeler die goed voor je zorgt tijdens de koers. Ik kijk er dus naar uit om samen te kunnen koersen. We zaten eerder al in eenzelfde ploeg, maar we reden nog geen wedstrijd samen omdat corona toesloeg toen we net teamgenoten waren geworden.”

“Klopt, we hebben eigenlijk elkaar nu pas wat leren kennen”, vult Labecki aan. “Het teamkamp in Noorwegen was een goede teambuilding. Het is belangrijk om elkaar te leren kennen voor het nieuwe seizoen start. Ik ben ook gewoon blij met deze kans. Voor dit team fietsen betekent veel voor mij. En ik kan intussen al een woordje Nederlands”, lacht de Amerikaanse.

“Het is leuk om voor zo’n ambitieus team te rijden”, valt Henderson bij. “Je kunt hier volledig jezelf zijn. Iedereen wordt bekeken als een individu, maar iedereen gaat wel voor dezelfde doelen.” Dat bevestigt Labecki. “Iedereen trekt aan hetzelfde zeel en wil het steeds beter doen. Ik ben 29 jaar, heb al veel gezien in het wielrennen en wil dat graag kunnen delen met mijn ploeggenotes. Voor de rest wil ik het zelf natuurlijk ook gewoon goed doen. Dit seizoen richt ik mijn pijlen vooral op de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race, een Touretappe winnen zou ook fantastisch zijn en eind juni wil ik opnieuw voor de nationale titel in Amerika gaan. Maar ik start het voorjaar dus in België. Ik won de Ronde in 2017 en het zou geweldig zijn om dat nog eens over te doen. Die wedstrijd ligt me goed en we hebben een sterk team om samen voor dat doel te gaan.”

Labecki zal samen met Marianne Vos een tandem vormen als leading ladies tijdens de voorjaarsklassiekers en de Tour de France. “Ik kende Marianne natuurlijk al als concurrente. Ik kijk ontzettend naar haar op en ja… ze is gewoon een icoon in de wielerwereld. We lijken erg op elkaar als type rensters. Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar kunnen helpen”, aldus de Amerikaanse.

Waar Labecki hardop durft te dromen van het winnen van de mooiste wedstrijden, staat voor Henderson het leerproces nog op één. “Het was in 2021 mijn eerste volledige jaar als professioneel renster. Ik leerde veel bij, niet alleen over mezelf als renster maar ook over wat er nodig is om een goede teamgenote te zijn. Daar wil ik dit seizoen rustig op verder bouwen. Die groei is er natuurlijk ook gekomen omdat ik ontzettend goed begeleid word bij Team Jumbo-Visma. Ik kan me helemaal vinden in de waarden van het team. Die zorgen ervoor dat ik kan blijven groeien.”

De Omloop Het Nieuwsblad wordt verreden op zaterdag 26 februari. De start bij de mannen is om 11 uur, bij de vrouwen om 13u25.

Selectie: Romy Kasper, Jip van den Bos, Teuntje Beekhuis, Karlijn Swinkels, Anna Henderson, Anouska Koster.

Gerelateerde updates