IJzersterke Vos sprint naar zege in Omloop Het Nieuwsblad

IJzersterke Vos sprint naar zege in Omloop Het Nieuwsblad

Marianne Vos schoot bij haar eerste deelname aan de Belgische voorjaarsklassieker meteen raak. De 36-jarige renster van Team Visma | Lease a Bike ging met de besten mee over de laatste hellingen, waarna ze wereldkampioene Lotte Kopecky en Elisa Longo Borghini wist te verslaan in de sprint. Het was de eerste seizoenszege voor Vos, die helemaal terug is na een lange revalidatie.

Na de start gunde het peloton een kopgroep van drie rensters een ruime voorsprong. In de heuvelachtige finale dichtte een elitegroep, met daarin ook Vos, snel het gat richting de kop van de koers. Samen met metgezellen Kopecky, Longo Borghini en Shirin van Anrooij vatte Vos de Kapelmuur en de Bosberg aan. Nadat niemand zich kon onderscheiden, reed het viertal samen richting aankomstplaats Ninove. In de sprint bleek Vos over de snelste benen te beschikken. Ze behaalde zo haar eerste overwinning van het seizoen. De zegeteller van Team Visma | Lease a Bike Women kwam op twee te staan.

“Deze overwinning betekent heel veel voor me”, vertelt Vos na afloop. “Om zo het nieuwe seizoen te kunnen starten, had ik nooit durven dromen vooraf. Dat het ook nog eens mijn debuut was in de Omloop Het Nieuwsblad maakte het nog iets mooier.”

"Alle zeilen bijzetten om Kopecky te volgen"

Marianne Vos

“Het was een erg zware wedstrijd”, gaat de drievoudige wereldkampioene verder. “Iedereen wist hoe sterk Kopecky was. Onderweg gaf ze blijk van over een stel goede benen te beschikken. Het was duidelijk dat ze het ging proberen op de Kapelmuur en op de Bosberg. Het was dan ook alle zeilen bijzetten om haar daar te kunnen volgen. Uiteindelijk hoopte ik dat ik in de sprint nog een extra versnelling zou hebben. Dat was gelukkig het geval.”

Vos kende geen zorgeloze wintermaanden. In augustus 2023 werd de Nederlandse nog geopereerd aan haar liesslagader. Daarna volgde er een lange revalidatie. “Het is heel mooi om te zien hoe mijn familie, mijn vriendin en mijn vrienden meeleefden in dit verhaal. Het was een lange weg om hier terug te staan, maar ik heb me optimaal kunnen voorbereiden op deze seizoensstart. Ik ben heel blij”, besluit ze.

 / 

Gerelateerde updates