Kooij spurt naar eerste seizoenszege in Parijs-Nice

Kooij spurt naar eerste seizoenszege in Parijs-Nice

Olav Kooij heeft de vijfde etappe van Parijs-Nice op zijn naam geschreven. De 21-jarige spurter kwam na ruim tweehonderd kilometer, na een sterke lead-out van Edoardo Affini, als een duveltje uit een doosje uit het wiel van Mads Pedersen en drukte zijn wiel vervolgens als eerste over de streep. Het is voor Kooij zijn tweede overwinning op WorldTour-niveau, nadat hij vorig seizoen een etappe in de Ronde van Polen won.

Vanuit de start was het direct klimmen geblazen in de langste etappe van deze editie van de Koers naar de Zon. Enkele beklimmingen van de tweede en derde categorie leenden zich uitstekend voor een eventuele ontsnapping van een talrijke groep, maar de koers bleef vanaf de start in een plooi.

Richting het absolute eind werd het tempo de hoogte in gejaagd door de ploegen met een sprinter aan boord. De troepen van Team Jumbo-Visma hielden allereerst Jonas Vingegaard uit de problemen, alvorens zij Kooij piloteerden richting de allesbeslissende slotkilometer. Affini bracht in de laatste honderden meters Kooij in een zetel, waarna de man uit Numansdorp op de macht richting zijn eerste seizoenszege snelde.

“Dit is de mooiste zege uit mijn carrière tot nu toe”, kan Kooij zijn geluk na de finish niet op. “Daar ben ik de ploeg enorm dankbaar voor. Het werk van Edoardo in de slotfase was fenomenaal. Voor mijn gevoel zat ik bij het ingaan van de slotkilometer wat te ver, maar we kozen de goede kant van de rotonde en maakten wat meters goed. Edoardo loodste mij vervolgens perfect naar het front, waarna ik mijn hoge snelheid gebruikte om Pedersen te passeren. Deze zege doet mij veel. Het was een van de absolute doelen van mijn voorjaar. Ik weet dat ik op een goede dag iedereen kan kloppen. Dat vertrouwen is nu alleen maar gestegen.”

"Dit is de mooiste zege uit mijn carrière tot nu toe"

Olav Kooij

Kooij behaalde dit seizoen al enkele sterke resultaten en voelde dat een overwinning op het hoogste niveau steeds dichterbij kwam. “Ik was er dit seizoen al enkele malen dichtbij en sprintte al mooie resultaten bijeen, maar voor een sprinter telt enkel en alleen de winst. Het is erg gaaf dat ik deze nu behaal op het hoogste niveau. Het geeft een goed gevoel dat we na de winst in de ploegentijdrit nog een etappezege behalen”, sluit Kooij zijn relaas af nadat hij voor Team Jumbo-Visma de tiende seizoenszege binnenhaalde.

Gerelateerde updates