Kooij vierde in openingsetappe Parijs-Nice

Kooij vierde in openingsetappe Parijs-Nice

Olav Kooij heeft in de eerste etappe van Parijs-Nice de vierde plaats behaald. De Nederlandse sprinter van Team Jumbo-Visma begon na een hectische slotfase in goede positie aan de massasprint, maar greep in de laatste meters net naast een podiumplaats.

De finale kende twee listige beklimmingen en daar barstte de koers los. INEOS Grenadiers en UAE Team Emirates versnelden op de Côte de Milon-La-Chapelle en zorgden voor scheuren in het peloton. Vingegaard, Tadej Pogacar en Pierre Latour reden na een strijd om de bonificatieseconden op zes kilometer van de meet zelfs even met drie vooruit.

Het peloton liep het drietal een kilometer later weer in, waarna een massasprint onvermijdelijk was. De 21-jarige Kooij zat in perfecte positie en kwam met veel snelheid uit het wiel van Sam Bennett. De Nederlander en Tim Merlier leken uit te maken wie er ging winnen, maar voor Kooij duurde de sprint uiteindelijk een aantal meters te lang.

"Olav rijdt een hele goede finale en zat overal in de juiste positie."

Marc Reef

Kooij spreekt van een eerlijke sprint. “Na de laatste beklimming smolt alles samen. Edoardo Affini en ik zaten daar goed gepositioneerd achter de mannen van Soudal Quick-Step. Uiteindelijk kwam ik zelf achter Bennett terecht en dat was eigenlijk perfect. In de laatste bocht besloot ik aan te gaan en konden we allemaal vrij sprinten. Er zijn altijd dingen die beter kunnen, maar ik zat in een uitgangspositie om te winnen. Toch was de vierde plaats het maximaal haalbare vandaag.”

Ploegleider Marc Reef is tevreden met het verloop van de openingsetappe. “Het was zaak om in goede positie aan de slotklim te beginnen, waar ook de bonificatiseconden te verdienen waren. Daar is Jonas voor gegaan, maar helaas waren er drie sneller. De focus lag qua positie uiteraard ook op Olav en ik denk dat we dat heel goed hebben gedaan. Edoardo en Jan hebben Olav op formidabele wijze geholpen. Olav rijdt een hele goede finale en zat overal in de juiste positie. Helaas wordt hij op waarde geklopt, maar we zijn de koers sterk gestart.”

 / 

Gerelateerde updates