Kooij voegt Heistse Pijl toe aan palmares na fraai ploegenspel

Kooij voegt Heistse Pijl toe aan palmares na fraai ploegenspel

Olav Kooij heeft de Heistse Pijl op zijn naam geschreven. De 21-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma spurtte in de finishstraat vanuit het wiel van Tim van Dijke op superieure wijze naar de overwinning. Het is Kooijs vierde zege van het wielerseizoen.

De race van bijna tweehonderd kilometer wordt gekenmerkt door de lokale rondes op het eind, met de top van de Heistse Berg enkele hectometers voor de streep als scherprechter. Het tempo zat er met een gemiddelde snelheid van 46 kilometer per uur de gehele dag goed in. Een zestal renners trok er vroeg in de koers tussenuit, maar mede vanwege de controle van onder vooral Team Jumbo–Visma kwam het sextet nooit in de buurt van een stunt.

Op één ronde van het eind zette Team Jumbo-Visma de hoge ambities kracht bij. In eerste instantie was het Jos van Emden die enkele kilometers op kop van het peloton sleurde. Later werd hij overgenomen door Tosh Van der Sande en Van Dijke, die Kooij moeiteloos over de laatste beklimming van de Heistse Berg loodsten. Van Dijke bracht Kooij vervolgens in een zetel naar de finish, waarna het voor de coureur uit Numansdorp een koud kunstje bleek om de dertigste seizoenszege van Team Jumbo-Visma in de wacht te slepen.

“Ik ben zeer blij dat ik deze koers aan mijn erelijst kan toevoegen”, vertelt Kooij na afloop. “We hebben onderweg onze verantwoordelijkheid gepakt en de controle genomen. Uiteindelijk namen we in de finale redelijk vroeg het initiatief. De jongens waren zo sterk dat we dat niet hebben hoeven afstaan. Het is mooi om gaandeweg de dag te merken dat iedereen in goede vorm is, maar nog mooier om het fraaie ploegwerk van vandaag te kunnen belonen met een overwinning.”

"De jongens waren zo sterk"

Olav Kooij

Kooij wist welke momenten in de race doorslaggevend zouden zijn. “Op dit parcours is de aanloop altijd het meest nerveuze gedeelte van de dag. Iedereen weet dat dat in deze wedstrijd het meest cruciale is. Als je eenmaal boven bent op de Heistse Berg, dan ben je ook snel bij de finish. Het is een kwestie van een goede positionering onderaan de klim, daarna volle bak omhoog rijden, kort herstellen en dan op het juiste moment de sprint inzetten. Die facetten klopten bij ons vandaag allemaal. Vervolgens is het alles geven wat er nog in de benen zit tot aan de meet. Jordi Meeus zat in de laatste meter in mijn wiel. Ik voelde dat hij naderde, maar ik was sterk genoeg om hem af te houden. We kunnen terugkijken op een sterke dag voor het hele team”, besluit Kooij.

Gerelateerde updates