Laporte, Roglic en Van Aert kleuren podium Parijs-Nice geel-zwart

Laporte, Roglic en Van Aert kleuren podium Parijs-Nice geel-zwart

Voor Team Jumbo-Visma is Parijs-Nice uitstekend begonnen. In de openingsrit van ‘de koers naar de zon’ wisten de renners in het geel-zwart met drie man het podium te bezetten. Het was Christophe Laporte die de overwinning mocht pakken. Team Jumbo-Visma-ploeggenoten Primoz Roglic en Wout van Aert completeerden het podium.

Voorafgaand aan de wedstrijd sprak Wout van Aert van een verraderlijke etappe. Vlak voor de finish was een kort, maar steil klimmetje in het parcours opgenomen. “Het laatste klimmetje kan te zwaar zijn voor de sprinters. Het zou voor mij goed zijn als we een harde koers krijgen en ik dan kan sprinten”, blikte de Belgisch kampioen al hoopvol vooruit.

Nadat een kopgroep van drie man op tien kilometer van de streep zijn Waterloo vond, greep Team Jumbo-Visma de koers in handen.

Onder aanvoering van Rohan Dennis en Mike Teunissen werd het peloton op een lang lint getrokken richting de laatste klim van de dag. Nadat Teunissen zijn ploeggenoten in een ideale positie had afgeleverd, pakte Nathan Van Hooijdonk het stokje over. Met een fikse tempoversnelling wist hij met Laporte, Roglic en Van Aert in zijn zog het peloton in stukken te scheuren. Vervolgens kon Laporte nogmaals versnellen waardoor het trio van Team Jumbo-Visma alleen over de top van de laatste klim kwam. Met nog vijf kilometer tot de finish wisten de drie ploeggenoten de voorsprong op het peloton te behouden.

"Ik was boven ook verbaasd dat we nog maar met drieën over waren"

Wout van Aert

Voor Laporte was het zijn eerste overwinning in het geel-zwarte tricot van Team Jumbo-Visma. “Ik ben heel blij. Paris-Nice is een grote koers voor mij als Franse renner. Het plan was om Primoz in het klassement te houden en met Wout te sprinten. Ik mocht aanvallen om de koers hard te maken. Ik viel aan en we bleven met drie over.”

Van Aert noemde de geslaagde coupe een straf nummer van zijn ploeg. “We hadden het plan de koers hard te maken op de klim. We dachten dat dit zowel voor mijn winstkansen als voor het klassement voor Primoz een goede zet kon zijn. Christophe pakte vervolgens zo hard over van Nathan dat we iedereen meteen op de limiet zetten. Ik was boven ook verbaasd dat we nog maar met drieën over waren. Dan is het gewoon vol naar de meet rijden. Ik denk dat dit voor Christophe een prachtige overwinning is in eigen land, met de gele trui die daarbij komt kijken. Ik gun hem die overwinning van harte.“

Vanuit de ploegleidersauto keek Frans Maassen naar zijn winnende ploeg. “We hadden gehoopt op een overwinning van Wout, maar dit was natuurlijk ongekend. Het plan was om op twaalf kilometer goed gegroepeerd te zitten. Dat was de opdracht voor Rohan en dat deed hij formidabel goed. Daarna hebben Mike en Nathan heel goed werk gedaan. Laporte zou op de klim zo hard mogelijk aanvallen om te kijken wat er zou gebeuren en we hebben gezien hoe dat geëindigd is.”

In de vreugde van de overwinning van vandaag, kijkt Maassen ook vooruit richting de rest van de ronde. “We hebben een sterke ploeg. Dit is een eerste klap en een mooie overwinning. Laten we hiervan genieten. Uiteindelijk is het het doel om met Primoz voor het klassement te gaan natuurlijk.”

 / 

Gerelateerde updates