Negende plaats voor Kooij na misrekening peloton in vijfde etappe Giro d’Italia

Negende plaats voor Kooij na misrekening peloton in vijfde etappe Giro d’Italia

Olav Kooij heeft in de vijfde etappe niet kunnen meesprinten voor de winst. Het peloton misrekende zich en de vroege vlucht van vier renners bleef nipt vooruit. De Fransman Benjamin Thomas won.

Vroeg in de etappe probeerde een groep van enkele vluchters al weg te geraken vanuit het peloton, maar doordat de samenwerking ontbrak en het tempo in het peloton redelijk hoog lag lukte dat maar nauwelijks. Na enkele tientallen kilometers werd er geklommen en kregen sommige sprinters het lastig. Kooij zat op dat moment goed gepositioneerd en overleefde de klim ogenschijnlijk eenvoudig.

In aanloop naar een tussensprint kwam Christophe Laporte vervolgens ten val. De Fransman kon enkele ogenblikken later zijn weg gehavend vervolgen. In de slotfase van de rit nam de hectiek in het peloton opnieuw toe, nadat een groep van vier was ontsnapt. In de buik van het pak zorgde een valpartij voor opschudding, met Attila Valter als een van de voornaamste betrokkenen. Valter kon, net als Laporte, de rit voltooien.

Het peloton moest in de slotkilometers alle zeilen bijzetten, maar kwam uiteindelijk te laat om de groep van vier nog bij te halen en liet zich zodoende verrassen. Kooij spurtte nog wel naar plaats negen, zijn derde toptienklassering op een rij.

"Het was een heel listige dag"

Cian Uijtdebroeks

Ploegleider Marc Reef geeft zijn kijk op de etappe van vandaag. “De rit verliep aanvankelijk naar behoren voor ons. Olav kon zich op de eerste klim eenvoudig handhaven in het peloton. In de hectiek die ontstond vlak voor de tussensprint kwam Christophe hard ten val. Gelukkig kon hij zijn weg vandaag vervolgen. Gelukkig heeft hij geen breuken opgelopen. Ook Attila kwam ten val, maar de schade bleef voor hem beperkt tot een aantal schaafwonden. We probeerden het ontsnapte kwartet nog terug te halen door onder meer Edoardo Affini op kop te zetten, maar het mocht niet baten. We kunnen spreken van een mindere dag, maar hebben toch een stijgende lijn gezien bij bijvoorbeeld Olav. Daar kunnen we mee vooruit”, stelt Reef.

“Het was een heel listige dag”, vertelt wittetruidrager Cian Uijtdebroeks na afloop. De jongeling staat ook na etappe vijf op plaats vier in het algemeen klassement. “Het is zonde dat we voor Olav de kans die er was niet weten te grijpen. Ook al zijn er in deze Giro d’Italia een hoop sprintkansen, het is en blijft zonde als je er op deze manier eentje laat schieten. Morgen gaan we op gravelstroken rijden. Ik heb dat nooit echt eerder gedaan in wedstrijdverband, maar ik kijk er eigenlijk wel naar uit. Ik heb de rit ook verkend. We gaan er weer het beste van maken.”

Gerelateerde updates