Roglic dwingt concurrentie tot volgen in Giro d’Italia en schuift op in klassement

Roglic dwingt concurrentie tot volgen in Giro d’Italia en schuift op in klassement

Primoz Roglic heeft zich in de achttiende etappe van de Giro d’Italia hersteld van zijn mindere dag van dinsdag. In een rit met meer dan vierduizend hoogtemeters ontbond de Sloveen in de slotfase tezamen met ploegmaat Sepp Kuss zijn duivels, wat resulteerde in tijdwinst op enkele concurrenten.

Sepp Kuss nam op de Coi het initiatief en gaf Roglic op die manier een vrijgeleide om een aanval te plaatsen. João Almeida had het op de steile stroken lastig en moest de anderen laten gaan. Roglic trok vervolgens stevig door en eigenlijk kon alleen Geraint Thomas hem volgen. Op de streep pakte het duo 21 seconden op Almeida, waardoor de Sloveense kopman van Team Jumbo-Visma nu de tweede plek bezet.

“De beklimming van de Coi is Primoz op het lijf geschreven. Met de tijdwinst die hij vandaag heeft geboekt kunnen we tevreden zijn. Op dagen als vandaag kun je niet met de besten wedijveren als je niet helemaal honderd procent bent. Gelukkig is Primoz uitstekend in orde. We kijken nu uit naar de koninginnenrit van morgen, waar we als ploeg zijnde de laatste keer in deze Giro iets op poten kunnen zetten. De tijdrit van zaterdag wordt een man tegen man gevecht”, vat Kuss samen.

“Dit is hoe we Primoz kennen. Hopelijk kan hij deze lijn in de komende dagen doortrekken”, vult Michel Hessmann aan. De jonge Duitser (21) voelt zich in de derde week van zijn eerste grote ronde nog niet uitgeput. “Het gaat heel erg lekker. Het verbaast me eigenlijk wel een beetje dat ik diep in de slotweek nog zo okselfris rondrijd. Vandaag hebben we als ploeg weer alles in het werk gesteld om Primoz in een goede positie te manoeuvreren. Op het einde kon ik gelukkig wat rustiger aandoen en uitbollen richting de finish. Daardoor kon ik wat energie sparen richting de dag van morgen, want dat wordt weer een hele zware.”

"Wellicht dat Thomas ook nog een slechte dag tegenkomt"

Marc Reef

Ploegleider Marc Reef is in zijn nopjes met de uitslag van de eerste van twee Dolomietenritten. “Primoz heeft vandaag een uitstekende reactie gegeven op zijn mindere dag van dinsdag. Vandaag kraakte Almeida door de aanval van Primoz. Het lijkt erop dat hij het nu was die een slechte dag kende. Wellicht dat Thomas, die vandaag in staat was te volgen, die de komende twee dagen ook nog tegenkomt. Met de vijf man die zijn ploeg nog in koers heeft, kunnen ze de wedstrijd tot een bepaald moment controleren. Wanneer het spel echt op de wagen is, hebben ook zij het lastig. Wellicht dat wij nog kunnen profiteren van een zwak moment van hen”, stelt de ploegleider.

Gerelateerde updates