Roglic moet twee man voor zich dulden in Giro-rit naar Monte Bondone

Roglic moet twee man voor zich dulden in Giro-rit naar Monte Bondone

Primoz Roglic heeft in de zestiende etappe van de Giro d’Italia tijd moeten toegeven op zijn twee naaste concurrenten in het algemeen klassement. De Sloveense kopman van Team Jumbo-Visma kende op vier kilometer van de top een slecht moment, maar beperkte mede door ijzersterk werk van Sepp Kuss de schade en werd derde. Op de streep was zijn achterstand 25 seconden.

Het peloton kreeg het voor de kiezen daags na de rustdag. In een etappe met bijna zesduizend hoogtemeters moesten er vijf gecategoriseerde klimmen bedwongen worden. Een omvangrijke kopgroep reed weg in het begin van de etappe, waarna de troepen van Team Jumbo-Visma zich op kop zette en het heft van de koers in handen namen.

Mede dankzij beulswerk van onder andere Edoardo Affini, Sam Oomen, Michel Hessmann en Rohan Dennis was de kopgroep nog voor de boog van de laatste tien kilometer binnen handbereik. Roglic en Kuss handhaafden zich in eerste instantie in de groep der favorieten, die op acht kilometer van de streep naast het tweetal verder nog bestond uit Geraint Thomas, João Almeida en Eddie Dunbar.

In een van de haarspeldbochten kreeg Roglic het vervolgens lastig, waarna Thomas en ook Almeida wegreden van de Sloveen. Kuss bedacht zich geen moment en perste alles uit zijn benen in dienst van zijn kopman. Mede daardoor beperkte Roglic de schade ten opzichte van de concurrentie.

"Primoz beschikte niet over zijn beste benen"

Marc Reef

“We besloten de controle te pakken en op de laatste klim stevig tempo te rijden. Nadat andere teams zich eveneens mengden op de voorposten, bleek dat Primoz niet over zijn beste benen beschikte”, vat ploegleider Marc Reef samen. “Met Sepp heeft hij zich vervolgens helemaal leeg gereden. Het podium staat binnen een halve minuut van elkaar. We hebben hier een slag verloren, maar zeker niet de oorlog. Er komt nog zoveel aan in de komende dagen, waardoor we nog vertrouwen genoeg hebben in de best mogelijke afloop. De kwaliteiten van de ploeg gaan we de komende dagen gebruiken om te strijden voor de winst.”

Koen Bouwman zinspeelde na de rit ook op de kracht van het collectief. “Als ploeg hebben we laten zien dat we goed in vorm zijn. Het was niet direct de bedoeling om de koers te doen ontploffen, maar Rohan schudde op kop van de groep zo stevig aan de boom dat die situatie zich wel ontvouwde. Dat Primoz uiteindelijk tijd verloor op de slotklim was natuurlijk niet het plan. Het zal tot en met zaterdag een spannend duel worden om de bovenste plekken in het klassement”, voorspelt Bouwman.

Gerelateerde updates