Staune-Mittet zegeviert op de Stelvio en pakt roze in Giro Next Gen

Staune-Mittet zegeviert op de Stelvio en pakt roze in Giro Next Gen

Johannes Staune-Mittet heeft op memorabele wijze de vierde etappe van de Giro Next Gen op zijn naam geschreven. De Noor zegevierde op de top van de Stelvio en mag morgen starten in de roze trui.

Op de vierde dag in Italië stond alles in het teken van de laatste klim, de legendarische Passo dello Stelvio. “We hadden vandaag een goed plan uitgestippeld en het liep werkelijk perfect. Per Strand Hagenes zat mee in de vroege vlucht en toen we aan de voet van de Stelvio aankwamen zaten we met Staune-Mittet, Tijmen Graat en Menno Huising nog goed voorin in het uitgedunde peloton”, vertelt ploegleider Robert Wagner na afloop.

"De Stelvio is een legendarische klim in het wielrennen, geweldig om hier te winnen"

Johannes Staune-Mittet

“Uiteindelijk bleef ik met een paar renners over”, vult Staune-Mittet aan. “Op het eind leek het niet meer zo snel te gaan. Het was meer aanvallen over en weer in de laatste haarspeldbochten. Toen wist ik al dat ik kon gaan winnen.” In een sprint-à-deux met Alexy Faure Prost was de Noor de sterkste. “Het is zo speciaal. De Stelvio is een legendarische klim in het wielrennen. Ik heb hier zo hard voor gewerkt. Ik had deze etappe al heel lang met rood omcirkeld in agenda.”

Wagner onderstreept de woorden van zijn pupil. “Johannes heeft al meerdere overwinningen behaald de laatste jaren, maar deze is echt legendarisch. Als je kan winnen in de Giro NextGen op de Stelvio dan heb je volgens mij een grote toekomst voor je. Voor hem is het geweldig dat hij hier op ruim 2700 meter hoogte de beste is. Dit is misschien wel zijn mooiste overwinning”, denkt de ploegleider.

“Zeker dat deze bij de mooiste hoort”, aldus de 21-jarige renner van Jumbo-Visma Development Team. Morgen staat Staune-Mittet aan het vertrek in de roze leiderstrui. “Ik kijk er echt naar uit om morgen mijn rugnummer op te spelden en rond te rijden in de roze trui. Dit is echt geweldig. Ik moet ook mijn ploegmaten en de staf bedanken. Zonder hen was het vandaag nooit gelukt, een geweldige teamprestatie."

De achtdaagse rittenkoers kent nog vier etappes. Het eindklassement binnenhalen is daarin het doel voor het Jumbo-Visma Development Team. “Hier hadden we stiekem van gedroomd. Dat het dan lukt is fantastisch”, glundert Wagner. “We gaan er alles aan doen om het roze naar Triëst te brengen. We hebben al een goed plan klaarliggen voor de etappe van morgen.”

Gerelateerde updates