Uijtdebroeks verovert witte trui na zevende plaats in tweede Giro-etappe

Uijtdebroeks verovert witte trui na zevende plaats in tweede Giro-etappe

Cian Uijtdebroeks reed ook in de tweede etappe van de Giro d’Italia in de voorste gelederen. De 21-jarige Belg finishte in de achtervolgende groep op een halve minuut van ritwinnaar Tadej Pogacar. Hij stijgt zo naar de vierde plaats in het algemene klassement en start morgen in de witte jongerentrui.

De tweede etappe, met aankomst op de klim naar Oropa, kende een rustige openingsfase. Opnieuw werd een vroege vlucht gecontroleerd door de ploegen met klassementsambities. Tijdens de vlakke openingsfase kwamen Olav Kooij en Attila Valter licht ten val. Beiden konden hun weg snel vervolgen. De etappe kende zijn ontknoping op de slothelling. Na een strak tempo door UAE Team Emirates plaatste Pogacar - die aan de voet van de klim nog ten val kwam - de beslissende versnelling met nog vier kilometer te gaan. De Sloveen reed solo naar de overwinning.

Daarachter toonde Uijtdebroeks zich opnieuw sterk. De jonge Team Visma | Lease a Bike-renner reed op eigen tempo richting achtervolgers Geraint Thomas en Ben O’Connor. Het drietal werd kort daarna bijgehaald door de derde groep. Uijtdebroeks bereikte uiteindelijk in de zevenkoppige achtervolgende groep de aankomstlijn. In het algemene klassement klimt hij naar plek vier. Na de etappe ontving hij de witte trui als leider in het jongerenklassement.

“Ik voelde me best goed in de finale”, reageert Uijtdebroeks na afloop. “Ik wist dat ik in de sprint niet de snelste zou zijn, maar op de steile stukken kon ik een goed tempo aanhouden. De enthousiaste Italiaanse fans langs de weg deden me de pijn in de benen even vergeten.”

“Ik reed niet met de gedachte om de witte trui te veroveren”, gaat hij verder. “Ik wilde gewoon zo snel mogelijk de top bereiken. Toen ik na de finish te horen kreeg dat ik de trui had, geloofde ik het eerst niet. Ik ben erg blij dat ik morgen in die trui mag starten. Het is dan ook mijn eerste trui ooit in een grote ronde. Het wordt een doel om die te verdedigen.”

Ook ploegleider Maarten Wynants zag opnieuw een overtuigende Uijtdebroeks. “Gisteren verliep het positioneren nog moeizaam, maar vandaag ging dat stukken beter. Cian zat steeds waar hij moest zitten. We hadden ingecalculeerd dat Cian misschien wel tijd zou verliezen in het openingsweekend. Achteraf kunnen we zeggen dat hij het voortreffelijk deed. We staan al verder dan we vooraf hadden gedacht, maar de Giro duurt nog lang. Het niveau ligt dicht bij elkaar als we Pogacar buiten beschouwing laten. Elke rit zal belangrijk worden.”

Gerelateerde updates