Valter en Uijtdebroeks tonen zich in lastige openingsetappe Giro d’Italia

Valter en Uijtdebroeks tonen zich in lastige openingsetappe Giro d’Italia

In de korte, maar zware openingsetappe van de Giro d’Italia wisten Attila Valter en Cian Uijtdebroeks in het uitgedunde peloton te finishen, op enkele seconden van ritwinnaar Jhonatan Narvaez. Het Team Visma | Lease a Bike-duo trekt in een mooie uitgangspositie richting de tweede etappe.

De Grande Partenza van de 107e Ronde van Italië had plaats in Venaria Reale. Het peloton vertrok voor 140 kilometers richting aankomstplaats Turijn, waar er in de finale enkele pittige hellingen wachtten.

Na het startschot kreeg een kopgroep van zes een vrijgeleide van het peloton. De ploegen met klassementsambities hielden het zestal binnen bereik met oog op de beslissende beklimmingen in Turijn. Op de eerste van twee beklimmingen van de San Vito - een korte, steile helling - verkleinde de voorsprong van de overgebleven vluchter Lilian Calmejane zienderogen.

Na de eerste maal San Vito maakten de renners zich op voor de beklimming van de zeven kilometer lange Colle Maddalena. Daar maakten Uijtdebroeks, Valter en Jan Tratnik een goede indruk in een ondertussen uitgedund peloton. Ook in de nasleep van de Colle Maddalena werd er aangevallen, maar de beslissende prik kwam er op de laatste beklimming van de San Vito door topfavoriet Tadej Pogacar. De Sloveen kreeg Maximilian Schachmann en uiteindelijke winnaar Narvaez mee, met wie hij sprintte voor de zege. In de achtervolgende groep reden Valter en Uijtdebroeks als negende en veertiende over de aankomstlijn, op tien seconden van de ritwinnaar.

"Dit resultaat geeft me vertrouwen"

Cian Uijtdebroeks

“Dit resultaat geeft me vertrouwen”, reageert Uijtdebroeks na afloop. “Het is een fijn gevoel om te weten dat je de sterkere renners van het peloton kan volgen. De benen voelden goed, wat niet altijd evident is na een lange trainingsperiode. Op de Colle Maddalena voelde ik me fris. Dat was een langere beklimming die me ook beter lag. Ik had het moeilijker op de beklimmingen van de San Vito, die veel explosiever was. Daarnaast zat ik er ook te ver, waardoor ik enkele plaatsen moest goedmaken.”

“Al bij al kunnen we terugblikken op een mooie dag”, voegt de 21-jarige Belg eraan toe. “Ik finishte in een mooie groep met andere klassementsrenners. Ik ben de ploeg dankbaar voor het geleverde werk onderweg. Vanaf nu zullen we het dag per dag bekijken.”

Ook ploegleider Marc Reef blikt tevreden terug op de eerste Giro-etappe van zijn renners. “Dit was een rit die ons op papier niet lag. Ons doel was om Cian zo goed mogelijk voorin te houden, wat ook met verve lukte. Toen enkele klassementsrenners moesten lossen, reed Cian nog steeds schijnbaar makkelijk mee naar boven. We wisten vooraf dat het moeilijk zou worden om Pogacar te volgen op de San Vito, dus een plek in de achtervolgende groep was een prima resultaat. Daarnaast kwamen Olav Kooij, Tim van Dijke, Christophe Laporte en Edoardo Affini zonder kleerscheuren over de streep.”

 / 

Gerelateerde updates