Van Aert neemt stijlvol afscheid van gele trui

Van Aert neemt stijlvol afscheid van gele trui

Wout van Aert heeft in de zesde etappe van de Tour de France met een lange vlucht een gooi gedaan naar een nieuwe ritzege. De Belg reed, deels in eigen land, in de gele trui bijna tweehonderd kilometer in de aanval.

Primoz Roglic en Jonas Vingegaard toonden na de kasseienrit aan over veerkracht te beschikken. Het duo eindige in de toptien van de dagklassering.

Van Aert tastte een aantal keer diep in zijn krachtenarsenaal en was de initiator van meerdere vluchtpogingen. Na zeventig kilometer resulteerde een van de vele krachtsinspanningen van Van Aert eindelijk in succes. De Belg kreeg slechts een tweetal renners met zich mee. Het trio reed binnen de kortste keren naar een voorsprong van vier minuten. Van Aert raapte onderweg de volle buit op bij de tussensprint en verstevigde zodoende zijn leidende positie in het puntenklassement.

Nadat verschillende ploegen in het peloton de handschoen oppakten, slonk de voorsprong van de koplopers langzaam maar zeker. Op tien kilometer van de meet moest Van Aert, inmiddels solo aan kop rijdend, toestaan dat het peloton hem opslokte. De Belg mag na vier dagen de gele trui omruilen voor het groene tricot.

Op het moment dat Van Aert werd ingerekend, schoof Tiesj Benoot naar de voorposten van het peloton om zo werk te verrichten voor kopmannen Roglic en Vingegaard. Een uitgedund peloton sprintte even later op de venijnige slothelling om de overwinning, waarbij Vingegaard en Roglic naar de respectievelijk zevende en negende plaats reden achter ritwinnaar Tadej Pogacar.

"Het was voor mij een mooie afsluiting van mijn periode in de gele trui"

Wout van Aert

Van Aert geeft uitleg over zijn snode plannen. “Ik wilde graag meezitten in een grote kopgroep. Op die manier hoefden we niet al te veel krachten te verspillen in de achtervolging. Direct vanaf de start nam ik zelf het initiatief. Een hoop teams hadden hetzelfde idee. Helaas geraakten we uiteindelijk maar met drie man weg. Omdat ik op dat moment toch al met de nodige krachten had gesmeten, besloot ik om door te trekken. Ik heb mijn uiterste best gedaan en in stijl afscheid genomen van de gele trui. Ik heb genoten van de etappe van vandaag en ik hoop dat de fans dat ook hebben gedaan. Het was voor mij een mooie afsluiting van mijn periode in de gele trui. Het is geen straf om nu de groene trui aan te mogen trekken.”

"Lange beklimmingen liggen mij beter dan steile en explosieve aankomsten zoals vandaag"

Jonas Vingegaard

Vingegaard kijkt met een schuin oog al vooruit naar de bergen. Morgen finisht het peloton voor de eerste maal bergop. De huidige nummer drie van het algemeen klassement verwacht dat er nog het nodige in het vat zit. “Ik denk dat we een van de sterkste ploegen hebben voor dat terrein. Steven Kruijswijk en Sepp Kuss kunnen dan hun exceptionele kwaliteiten tonen. Lange beklimmingen liggen mij beter dan steile en explosieve aankomsten zoals vandaag. Gesteund door de sterke ploeg die we hebben, geloof ik erin dat we in de aankomende etappes mooie dingen kunnen laten zien”, besluit Vingegaard gemotiveerd.

 / 

Gerelateerde updates