Vingegaard rijdt daags voor gele parade naar derde plaats in Vogezen

Vingegaard rijdt daags voor gele parade naar derde plaats in Vogezen

Op de voorlaatste dag van de Tour de France is Jonas Vingegaard er net niet in geslaagd zijn aanstaande overwinning in het eindklassement van extra cachet te voorzien. In een sprint in de finishstraat moest de Deen na een klimetappe zijn meerdere erkennen in Tadej Pogacar. IJs en weder dienende wint Vingegaard zondag in Parijs voor de tweede maal in zijn carrière de Tour de France.

In de Vogezen, de vijfde bergketen in het parcours van deze Ronde van Frankrijk, had de organisatie een loodzware rit uitgetekend. Met meer dan drieduizend hoogtemeters en zes gecategoriseerde beklimmingen kreeg het peloton het nog voor de kiezen in de voorlaatste rit. Uiteindelijk mochten de grote matadoren van het algemeen klassement in de slotfase in een sprint wedijveren om de ritzege. Daarin bleek Pogacar net iets vinniger dan onder andere Vingegaard.

Het staat echter in de sterren geschreven dat Vingegaard zondag voor de tweede maal de gele trui de eindstreep in Parijs passeert. “Dat is een onbeschrijflijk gevoel. Ook al moeten we ook morgen nog even bij de les blijven en geen gekke dingen doen”, is Vingegaard nuchter als altijd. “Maar ik kan nu wel stellen dat het zo goed als binnen is. Het is geweldig om mijn tweede eindzege in de Tour de France te grijpen. Ik kan het bijna niet geloven. Ik heb vandaag wederom genoten van de etappe, net zoals ik dat iedere dag gedaan heb in deze Tour. Ik voelde me goed op de fiets.”

Vingegaard prijst het optreden van Team Jumbo-Visma maar wat graag. “Ik was nooit in staat geweest om dit te bereiken zonder dit fantastische team om me heen. Ze zijn er iedere dag voor me geweest. Ze hebben drie weken lang meer dan hun stinkende best gedaan. Ik ben zo blij voor ons allemaal. Dit voelt wederom echt als een teamoverwinning. Het is voor mij dan ook niet moeilijk wat mijn mooiste herinnering van deze Tour de France is. Voor mij steekt de manier hoe we als team hebben geacteerd er met kop en schouders bovenuit. We hadden vooraf een plan en we hebben het iedere dag goed uitgevoerd. Alles is verlopen volgens dat plan”, vertelt Vingegaard zichtbaar opgetogen.

"Ik ben zo blij voor ons allemaal"

Jonas Vingegaard

“Het was een prachtig gevecht tussen Tadej en mij”, blikt de 26-jarige Deen terug. “Het was drie weken lang op het scherp van de snede. Het moet aangenaam zijn geweest om naar te kijken. Ook voor ons was het genieten. Het is een strijd geweest die ik me mijn leven lang zal heugen. Tadej is een prachtig mens. Sinds de start in Bilbao hebben we elkaar het vuur aan de schenen gelegd, maar we kunnen naast de fiets goed met elkaar opschieten. Hopelijk kunnen we nog een hoop van dit soort mooie duels uitvechten in de toekomst.”

Gerelateerde updates