Vingegaard zet nieuwe stap richting eindzege Tour de France

Vingegaard zet nieuwe stap richting eindzege Tour de France

Jonas Vingegaard heeft een grote slag geslagen in de koninginnenrit van de Tour de France. De 26-jarige Deen zag zijn grootste rivaal Tadej Pogacar al vroeg lossen op de Col de la Loze en liep na een sterke versnelling flink uit in het algemeen klassement. Vingegaard heeft met vier etappes voor de boeg een voorsprong van zeven minuten en 35 seconden. De geletruidrager kwam achter drie vroege vluchters als vierde over de meet.

Team Jumbo-Visma reageerde op vroege speldenprikjes van UAE-Team Emirates, wat er uiteindelijk voor zorgde dat Tiesj Benoot en Wilco Kelderman in een sterke kopgroep belandden. Daarachter namen Christophe Laporte en Nathan Van Hooydonck al snel de controle in handen op de eerste beklimmingen. Het tempo lag ondanks de hitte constant hoog.

Aan de voet van de Col de la Loze reed de kopgroep met Benoot en Kelderman drie minuten voor het elitegroepje uit. Vingegaard had Sepp Kuss nog bij zich en stuurde de Amerikaan naar voren toen duidelijk werd dat Pogacar het moeilijk kreeg. De geletruidrager ging er ietsje later zelf vandoor en liep steeds verder uit op de directe concurrentie. Vingegaard kreeg het niet meer voor elkaar om het gat naar latere winnaar Felix Gall te dichten, maar zorgde er door zijn inspanning wel voor dat het geel heel stevig om zijn schouders hangt.

"Het gehele team reed geweldig en dat gaf de doorslag."

Jonas Vingegaard

“Ik ben superblij”, aldus Vingegaard. “Het was niet onze verwachting dat de voorsprong nu meer dan zeven minuten zou bedragen, al wilden we wel wat tijd pakken vandaag. We hebben onze strategie niet aangepast na mijn zege in de tijdrit. Het gehele team reed geweldig en dat gaf de doorslag. Ons plan is tot in perfectie uitgevoerd.”

Vingegaard wil nog niet spreken van de definitieve beslissing. “We zijn nog niet in Parijs. Er staat zaterdag een zware bergetappe op het programma, dus we moeten gefocust blijven. Ik verwacht dat er aanvallen gaan volgen. Wel is het duidelijk dat we er ontzettend goed voor staan.”

Kelderman stond in de finale zijn kopman bij en is trots. “Het is heel mooi om dit mee te mogen maken. Je werkt hier maanden naar toe en dan is het ongelofelijk om te zien hoe Jonas tot nu toe rijdt. Ik hoorde in mijn oortje dat Pogacar loste. Op dat moment weet je dat alles om Jonas gaat draaien. We hadden afgesproken dat Tiesj eerst zou wachten om tempo te maken. Onze uitvoering was perfect.”

 / 

Gerelateerde updates