Jorgenson vecht zich naar tweede plaats in koninginnenrit Critérium du Dauphiné

Jorgenson vecht zich naar tweede plaats in koninginnenrit Critérium du Dauphiné

Matteo Jorgenson is op Samoëns 1600 tweede geworden in de koninginnenrit van het Critérium du Dauphiné. Na een zware slothelling moest de 24-jarige Amerikaan uiteindelijk zijn meerdere erkennen in klassementsleider Primoz Roglic. Jorgensen vat zondag de slotetappe aan als tweede in het algemene klassement en drager van de witte jongerentrui.

Op de voorlaatste dag van de Franse achtdaagse vertrok het peloton vanuit Albertville voor een korte, maar stevige etappe van 155 kilometers. Onderweg wachtten er onder meer drie beklimmingen van eerste categorie, waaronder de Col de la Ramaz. De streep lag boven op Samoëns 1600, een klim van buitencategorie.

Op de Col des Saisies, de eerste helling van de dag, werd de vlucht van de dag gevormd met onder meer Koen Bouwman. De kopgroep van elf werkte samen de tweede klim af, maar even later spatte de groep uiteen op de voorlaatste helling, de Col de la Ramaz. Enkel Marc Soler wist nog bijna uit de greep van de aanstormende groep der favorieten te blijven op de slotklim, maar ook hij werd ingerekend. In de groep met favorieten maakte Jorgenson wederom een goede indruk. De kopman van Team Visma | Lease a Bike streed met een vijftal voor de ritzege. In een spannend slot moest de Amerikaan uiteindelijk alleen Roglic voor zich dulden.

“Ook vandaag verliep alles goed voor me”, reageert Jorgenson. “Voor dit slotweekend dacht ik dat deze ritten misschien te zwaar zouden zijn. Ik heb dan ook weinig ervaring in etappes met meer dan vierduizend hoogtemeters. Ik probeerde op een zo zuinig mogelijke manier de slotklim aan te vatten. Ik was dan ook opgelucht dat er nog wat in de benen zat in de finale. Het is allemaal nieuw voor me, maar ik blijf steeds mijn grenzen verleggen. Ik blijf mezelf wat verbazen.”

"Pas in de laatste kilometer dacht ik aan de etappewinst"

Matteo Jorgenson

“Pas in de laatste kilometer dacht ik aan de etappewinst”, gaat Jorgenson verder. “Doorheen de dag was ik enkel maar geconcentreerd op energiebesparing, waardoor ik niet bezig was met een eventuele ritwinst. In de laatste kilometer besefte ik dat het nog kon, maar het was moeilijk om Roglic te kloppen op een aankomst als dit. Ik heb er het maximale uitgehaald vandaag. Daar ben ik heel tevreden mee.”

Gerelateerde updates