Jorgenson verwezenlijkt droom met winst eindklassement Parijs - Nice

Jorgenson verwezenlijkt droom met winst eindklassement Parijs - Nice

Matteo Jorgensen heeft de 82ste editie van Parijs - Nice op zijn naam geschreven. De Amerikaan van Team Visma | Lease a Bike nam na een sterke slotrit de leiderstrui over van landgenoot Brandon McNulty. Ondanks pogingen van Remco Evenepoel, gaf de 24-jarige Amerikaan geen krimp op weg naar Nice.

De slotrit had met liefst zes beklimmingen in de Franse kustregio het nodige voor het peloton in petto. Jorgenson pareerde onderweg alle aanvallen en was samen met Evenepoel en Aleksandr Vlasov in staat om de overige concurrentie definitief te lossen. Op een steenworp afstand van zijn woning reed Jorgenson ogenschijnlijk probleemloos naar de winst. In de finishstraat mocht de explosieve Evenepoel de rit winnen, maar het eindklassement werd na een sterke week in de Franse rittenkoers een kolfje naar de hand van de Amerikaan van Team Visma | Lease a Bike.

Na afloop stak de winnaar van de Koers naar de Zon zijn blijheid niet onder stoelen of banken. “Ik sta te trillen op mijn benen”, zijn de eerste woorden van de zichtbaar geëmotioneerde Amerikaan. “Deze overwinning betekent zo ontzettend veel voor mij. Om eerlijk te zijn heb ik nooit ook maar één seconde gedacht dat ik een WorldTour-rittenkoers zou kunnen winnen. Dit jaar is er met mijn overstap naar Team Visma | Lease a Bike echter een hoop veranderd. In ieder detail en op ieder aspect kan ik wel een verschil aanstippen. Dit is een bijzondere mijlpaal in mijn leven. Het moet nog even indalen, want beseffen kan ik het nog niet helemaal. Ik ga er zeker van genieten, maar ik blijf wel met beide benen op de grond.”

"Dit is een bijzondere mijlpaal in mijn leven"

Matteo Jorgenson

“Vannacht kon ik de slaap maar nauwelijks vatten. Om eerlijk te zijn was ik best nerveus”, gaat Jorgenson verder over de aanloop naar de cruciale slotdag. “Voor de eerste keer in mijn leven voelde ik druk. Het was een magisch moment om vandaag zo sterk rond te rijden, aan de zijde van een groot kampioen als Evenepoel. Vooraf vertelde ik de mannen in de bus dat er mijnsinziens drie sleutelmomenten waren in het parcours. Op alle drie de momenten zaten we als team perfect. Ik wil de ploeg vanuit de grond van mijn hart bedanken voor al het werk in de afgelopen week. Daarnaast richt ik me ook graag tot onze algemeen directeur Richard Plugge en sportief directeur Merijn Zeeman. Zij hebben me niet alleen naar de ploeg gehaald, maar ook het vertrouwen gegeven om in mijn eerste jaar bij de ploeg direct als leider te starten in Parijs - Nice. Dit is echt een heel speciale overwinning. En dat ook nog eens op steenworp afstand van waar ik woon. Ik ga dit mijn leven lang niet vergeten.”

De eindoverwinning van Matty J, zoals de bijnaam van Jorgensen luidt, is onderdeel van een bijzonder stukje wielergeschiedenis. Nooit eerder won een wielerploeg in hetzelfde jaar zowel Parijs - Nice als Tirreno - Adriatico. Mede dankzij de eerste seizoensoverwinning van Jorgenson staat Team Visma | Lease a Bike nu op vijftien overwinning in 2024.

Gerelateerde updates