Kooij sprint naar vierde plek in vierde etappe Giro d'Italia

Kooij sprint naar vierde plek in vierde etappe Giro d'Italia

Olav Kooij is de vierde etappe in de Giro d’Italia als vierde geëindigd. Daags na zijn zesde plaats moest de Nederlander opnieuw genoegen nemen met een dichte ereplaats. Cian Uijtdebroeks sprokkelde onderweg een bonificatieseconde waardoor hij een plek steeg in het algemene klassement. De ritwinst was voor Jonathan Milan.

Voor de tweede dag op rij lag er een kans voor de sprinters. Vanuit Acqui Terme vertrok het peloton voor 190 kilometers richting Andora. In het eerste deel van de etappe moesten er wat hoogtemeters afgewerkt worden. Op de beklimming van de Capo Mele in de slotkilometers na was de finale overwegend vlak.

In de achtervolging op een kleine kopgroep deed Team Visma | Lease a Bike zijn deel van het werk in het peloton. Onder anderen Jan Tratnik zorgde voor een hoog tempo tijdens de beklimming van de Colle del Melogno, halverwege de rit. Enkele sprinters kregen het moeilijk, maar ze wisten terug te keren in de afdaling. Onderweg was Kooij opnieuw alert bij de tussensprints. Hij sprokkelde opnieuw enkele punten voor het puntenklassement.

Nadat de vluchters werden ingerekend in de slotkilometers zorgde de Capo Mele - een helling van anderhalve kilometer - nog voor wat aanvalspogingen. Onder anderen Filippo Ganna probeerde het met een late uitval, maar een nieuwe massaspurt was onvermijdelijk. Kooij werd goed naar voren geloodst door lead-out Christophe Laporte, maar de 22-jarige sprinter moest uiteindelijk drie renners voor zich dulden.

"Ik wist dat er een extra seconde te rapen viel, dus ik besloot om ervoor te gaan"

Cian Uijtdebroeks

Uijtdebroeks zag op zijn beurt zijn kans schoon om onderweg een bonificatieseconde op te rapen. Daardoor klom de drager van de witte trui opnieuw naar de vierde plek in het algemene klassement. “Ik wist dat er een extra seconde te rapen viel, dus ik besloot om ervoor te gaan”, reageert de 21-jarige Belg na afloop. “In het klassement zullen er ongetwijfeld nog grote verschillen worden gemaakt in de bergritten. Al weet je nooit dat deze seconde me ooit van pas zal komen. Verder was het onze taak om Olav in een zo goed mogelijke positie te houden doorheen de rit, wat goed lukte. Als ploeg reden we een sterke rit.”

Ook ploegleider Marc Reef blikt terug. “We begonnen mee te rijden op de lange beklimming van de Colle del Melogno. De kopgroep reed vijf minuten voor het peloton, maar Jan Tratnik leverde knap werk om er tijdens de klim al heel wat van af te doen. Qua positionering deden we het beter dan gisteren. Edoardo Affini en Tim van Dijke zorgden ervoor dat Olav en Christophe uitstekend geplaatst zaten op de Capo Mele. Olav werd op het goede moment gelanceerd door Christophe, maar hij werd op waarde geklopt. Ik zag al verschillende verbeteringen vergeleken met de etappe van gisteren. Op naar morgen, waar er ons een nieuwe sprintkans wacht.”

Gerelateerde updates