Sterke Jorgenson stijgt in klassement na aanval in zesde etappe Parijs-Nice

Sterke Jorgenson stijgt in klassement na aanval in zesde etappe Parijs-Nice

Matteo Jorgenson is na een geanimeerde en zware zesde etappe van Parijs-Nice naar een tweede plaats in algemeen klassement gestegen. Dankzij een demarrage op de laatste klim van de dag werd de Amerikaan van Team Visma | Lease a Bike derde in de daguitslag.

Vanaf de eerste kilometer vanuit Sisteron werd er op het geaccidenteerde terrein vol gekoerst om in de vlucht van de dag te geraken. Onder andere Wilco Kelderman probeerde het, maar pas na meer dan een uur koers ontstond er een kopgroep die eventjes vooruit mocht rijden. “Het was te verwachten dat er zo hard gekoerst zou worden”, zegt Jorgenson. “We wilden als team de vluchters onder controle houden en dat lukte door het harde werk van mijn teamgenoten. Ik kon in goede positie aan de slotklim beginnen.”

Op de scherprechter en de laatste klim van de dag, de steile Côte de La Colle-sur-Loup, barstte het aanvalsgeweld opnieuw los. Jorgensen klom met de besten mee naar boven en perste er een aanval uit. In de afdaling richting aankomstplaats La-Colle-sur-Loup werd het tempo nogmaals de hoogte in gejaagd en kwamen Brandon McNulty en Mattias Skjelmose bij de Amerikaan aansluiten. De Deen zegevierde na een spurtje heuvelop met drie.

Geslaagde aanval

“Ik wachtte totdat de andere klassementsrenners zouden twijfelen. Ik profiteerde daarvan en had al gelijk een mooi gaatje te pakken”, duidt de leider van het jongerenklassement. “Met Brandon en Mattias kwamen er twee sterke jongens bij. Ik koos vooral voor het pakken van wat meer tijd voor mijn plaats in het klassement. Ik ben blij met mijn prestatie van vandaag. Het kan dit slotweekend nog alle kanten op, maar ik sta er goed voor.”

"Matteo is erg sterk. Ik denk dat hij de komende dagen hoge ogen gaat gooien."

Wilco Kelderman

In het kielzog van Jorgenson klom ook Kelderman de top tien van het klassement in. “De kou speelt wel een grote rol in deze koers”, vertelde de Nederlander. “Ik was niet helemaal fit toen ik aan Parijs-Nice begon, maar ik kom de etappes redelijk goed door. Matteo is onze uitgesproken kopman, dus ik probeer hem aan een goede plaats in het klassement te helpen. Hij is erg sterk. Ik denk dat hij de komende dagen hoge ogen gaat gooien.”

Sneeuwval

Zaterdag trekt het peloton over een aangepast parcours. De originele route is door de sneeuwval in de bergen niet begaanbaar. De finish ligt nu na 104 kilometer op de beklimming van de Madone d'Utelle. “Het is een goed besluit van de organisatie om het parcours wegens de sneeuw te wijzigen”, duidt Kelderman nog. “Beter dat die beslissing nu al genomen is, dan wanneer dat pas op de dag van de rit gebeurt. Ze hebben er alsnog nog iets moois van gemaakt voor de klimmers en klassementsrenners.”

 / 

Gerelateerde updates