Sterke Tratnik tweede in Vuelta Ciclista a Murcia

Sterke Tratnik tweede in Vuelta Ciclista a Murcia

In de eerste Europese wegkoers voor Team Visma | Lease a Bike heeft de ploeg zich van direct getoond. Op het bergachtige parcours waren Sepp Kuss en Tosh van der Sande lang in de aanval. Jan Tratnik kwam in de slotfase naar voren en demarreerde op de laatste helling. De Sloveen eindigde uiteindelijk als tweede achter de al eerder ontsnapte Ben O’Conner.

De eerste wedstrijd op Europese bodem beleefde een vlugge openingsfase. Al snel ontstond de traditionele vroege vlucht, met daarin Van der Sande, die uiteindelijk naar het eindpodium mocht als winnaar van het bergklassement. De groep kreeg in aanloop naar de eerste gecategoriseerde beklimming maximaal zes minuten van het peloton. Op de tweede en langste beklimming van de dag, de Collado Bermejo, bepaalde de geel-zwarte formatie het tempo in het peloton en slonk de voorsprong gestaag.

In de laatste kilometers van de Spaanse scherprechter plaatste Kuss een versnelling. Hij kreeg de betere klimmers van het peloton met zich mee, waaronder O’Conner, en in een mum van tijd werd de kloof met de kopgroep gedicht. Hierdoor gingen dertien renners, inclusief Kuss en Van der Sande, op weg naar de laatste beklimming van de dag. Net voor de beklimming kozen O’Conner en Tim Wellens de aanval, Kuss en de rest van de groep werden weer ingelopen door wat nog overbleef van het peloton. In dat peloton koos Tratnik op de slotklim voor de aanval. Hij wist Wellens, die door O’Conner werd gelost, nog in te lopen en sprintte uiteindelijk naar de tweede plaats.

Ploegleider Maarten Wynants vertelt over de tactiek van vandaag. “We hadden niet echt een uitgesproken favoriet. Het was de bedoeling om op de eerste twee klimmen de koers hard te maken en iemand mee te sturen in de vroege vlucht, dit lukte. Heel jammer dat op een stom moment vervolgens Wellens en O’Conner wegrijden uit de ontsnapping. Sepp zat vast achter iemand zijn wiel, waardoor hij de beslissende slag miste. We hebben daarna besloten om van achteruit druk te zetten. Met Jan hebben we nog een mooie uitslag gereden, maar er had meer in kunnen zitten. Ook complimenten aan Mick van Dijke die op de slotklim met de besten mee omhoog ging en uiteindelijk als negende over de streep kwam.”

"Ik ben superblij met deze prestatie en het is mooi dat ik mijn seizoen zo kan beginnen"

Jan Tratnik

“Het is een goed begin van het seizoen”, vertelt een opgetogen Tratnik direct na de finish. “De tweede beklimming was iets te zwaar. De laatste beklimming lag me een stuk beter en ik voelde me nog heel goed waardoor ik het verschil kon maken. Ik ben superblij met deze prestatie en het is mooi dat ik mijn seizoen zo kan beginnen.”

 / 

Gerelateerde updates