Team Visma | Lease a Bike blijft hongerig na sterke week in Normandië

Team Visma | Lease a Bike blijft hongerig na sterke week in Normandië

Team Visma | Lease a Bike heeft een goede week in de Ronde van Normandië niet kunnen bekronen met de overwinning in het eindklassement. De ploeg van Jos van Emden behoorde bergop weliswaar tot de betere ploegen, maar slaagde er niet in een podiumplaats uit het vuur te halen. Riejanne Markus eindigde uiteindelijk als vijfde in de eindrangschikking.

De Franse rittenkoers begon donderdag met een tijdrit van tien kilometer en daarin lieten de vrouwen van Team Visma | Lease a Bike meteen zien over een hoog niveau te beschikken. Markus eindigde als tweede en Lieke Nooijen verraste met een derde plek. In de tweede en derde etappe consolideerde Markus haar podiumplek in het klassement, maar in de laatste etappe raakte ze die kwijt.

In de allesbepalende etappe naar Caen – met vier beklimmingen de zwaarste rit van deze ronde – wisten zes rensters uit de greep van het peloton te blijven. Omdat twee van hen kort in het klassement stonden, mochten zij met elkaar gaan uitmaken wie zich de winnares van de Ronde van Normandië mocht noemen. Dat werd uiteindelijk Mie Bjorndal Ottestad. Markus zakte van de derde naar de vijfde plaats.

"Natuurlijk is het vervelend voor Riejanne dat zij haar podiumplek verliest, maar het was niet aan ons om het gat met de koplopers te dichten. Als de nummers een en twee niet willen rijden, dan wordt het lastig om een resultaat te halen voor ons", licht ploegleider Van Emden toe.

"Bergop behoorden we tot de beste teams, dat is een mooie constatering"

Jos van Emden

Op de zwaarste beklimming van de dag probeerde de geel-zwarte formatie nog een schifting te forceren. "We probeerden de andere rensters uit te putten door hard te blijven rijden op de klim. Dat is gelukt, want Ellen van Dijk (die op dat moment de klassementsleidster was) moest even lossen. Het parcours was hierna niet lastig genoeg meer om mensen in de problemen te brengen. De ploeg heeft in ieder geval supergoed gekoerst en daar ben ik heel tevreden mee."

Met drie toptienklasseringen, een vijfde plaats in het eindklassement en Nooijen die twee dagen in de witte trui reed, heeft Team Visma | Lease a Bike een succesvolle vierdaagse achter de rug. Toch zijn niet alle doelen behaald, stelt Van Emden. "We wilden het klassement en de tijdrit winnen, maar dat is helaas niet gelukt. Nee, een teleurstelling is het niet. Het niveau is superhoog en bergop behoorden we tot de beste teams. Dat is een mooie constatering."

Van Emden is blij met de ontwikkeling die de rensters aan het doorlopen zijn. "Ten opzichte van vorig seizoen hebben de meeste rensters niet één, maar zeker twee stappen vooruit gezet. Dat laat zien dat we als ploeg goed bezig zijn", aldus de oud-prof, die twee voorbeelden noemt. "De derde plek van Lieke in de tijdrit was voor haar een grotere verrassing dan voor ons. Zij is ontzettend sterk, maar dat moet ze zelf nog gaan beseffen. Dat geldt ook voor Maud, die in dit veld een van de beste klimmers was. Al met al hebben we een goede en leerzame week gehad, maar we zijn hongerig voor meer."

 / 

Gerelateerde updates