Account
Powered by
fr Tour Alsace
Development Team 24 jul '24 - 28 jul '24
3/5 Vesoul › La Planche des Belles Filles 132km
4/5 L'Isle-sur-le-Doubs › Valentigney 176km
5/5 Europa-Park › Sélestat 166km
pl Princess Anna Vasa Tour
Women's Team 25 jul '24 - 28 jul '24
2/4 Golub-Dobrzyń › Golub-Dobrzyń 116km
3/4 Golub-Dobrzyń › Golub-Dobrzyń 115km
4/4 Golub-Dobrzyń › Golub-Dobrzyń 13km
cz Czech Tour
World Tour 25 jul '24 - 28 jul '24
2/4 Zlín › Pustevny 172km
3/4 Moravská Třebová › Dlouhé stráně 134km
4/4 Šumperk › Šternberk 131km
fr Olympic Games ME - ITT
Women's Team 27 jul '24
1/1 Paris › Paris 32km
fr Olympic Games ME - Road Race
Women's Team 03 aug '24
1/1 Paris › Paris 272km
es Vuelta a Burgos
World Tour 05 aug '24 - 09 aug '24
1/5 Vilviestre Del Pinar › Burgos 168km
2/5 Valle De Mena › Complejo Karstico Ojo Guareña 161km
3/5 Bodegas Nabal Gumiel De izán › Lagunas De Neila 138km
es Donostia San Sebastian Klasikoa
World Tour 10 aug '24
1/1 San Sebastián › San Sebastián 236km
pl Tour de Pologne
World Tour 12 aug '24 - 18 aug '24
1/7 Wrocław › Karpacz 159km
2/7 Mysłakowice › Karpacz 15km
3/7 Wałbrzych › Duszniki-Zdrój 156km
Valter kiest voor de aanval in koninginnenrit Giro d’Italia

Valter kiest voor de aanval in koninginnenrit Giro d’Italia

Attila Valter kleurde mee de vlucht van de dag in de koninginnenrit van de Ronde van Italië. De 25-jarige Hongaarse kampioen van Team Visma | Lease a Bike eindigde na een uitputtingsslag uiteindelijk als achttiende. De ritzege was voor Tadej Pogačar.

Om de tweede Giro-week af te sluiten werden de renners getrakteerd op een 222 kilometer lange etappe, goed voor zo’n 5500 hoogtemeters. De aankomstlijn lag in skioord Livigno na de steile beklimmingen van de Passo di Foscagno en de Mottolino. In totaal moesten er vijf gecategoriseerde hellingen worden afgewerkt.

Opnieuw toonde Team Visma | Lease a Bike zich aanvalslustig. Zowel Valter als Jan Tratnik maakte na de tweede beklimming deel uit van een grote kopgroep. Na een nieuwe tempoversnelling voorin bleef Valter attent koersen in de achtervolgende groep. Tratnik besloot op zijn beurt – met het oog op de derde week – om zijn krachten te sparen. Na de beklimming van de Passo del Mortirolo kon de Hongaarse kampioen opnieuw voorin postvatten. De kopgroep van zeventien vatte de voorlaatste helling van de dag aan met een voorsprong van ruim drie minuten op de groep der favorieten.

In de kopgroep bleken Nairo Quintana en Georg Steinhauser uiteindelijk de sterkste. Valter bleef weliswaar knokken in de achtervolging. Ondertussen baande ook een ontketende Pogačar zich een weg naar voren. In geen tijd wist de klassementsleider iedereen te passeren, waarna hij soleerde naar de de ritzege. Valter bereikte uiteindelijk als achttiende de finishlijn.

"Het was pijn lijden tot de meet, maar ik kan tevreden terugblikken"

Attila Valter

“Ik beschikte over goede benen vandaag”, zegt Valter na afloop. “Ik kon me steeds focussen om mee te zitten in de juiste groep, waarin ik telkens geduldig en op reserve kon rondrijden. Door de aanwezigheid van enkele renners met klassementsambities in de achtervolgende groep, kon ik ook afwachtend rijden. Dat waren momenten om even op adem te komen, maar ik hoorde dat Pogačar snel dichterbij kwam op de voorlaatste beklimming. Ik bereidde me voor om hem te proberen volgen, maar logischerwijs moest ik even later opnieuw lossen. Het was een goede manier om mezelf te testen. Vanaf dat moment was het pijn lijden tot aan de meet, maar ik kan tevreden terugblikken op mijn dag.”

“Ook vandaag wilden we ervoor vechten”, reageert Tratnik. “We konden kiezen om een dag in het peloton te rijden, maar dat kon niet de bedoeling zijn. We hebben het opnieuw geprobeerd, met een mooie prestatie van Attila als resultaat. Zelf voel ik dat ik steeds beter word in deze Giro. In de laatste week liggen er zeker nog enkele kansen voor mezelf om me te tonen.”

Giro d'Italia

Stage 15

Uitslag
Klassement

Klassement

Gerelateerde updates