Van Aert toont goede benen met derde plaats in Milaan-Sanremo

Van Aert toont goede benen met derde plaats in Milaan-Sanremo

Wout van Aert is voor de derde keer in vier jaar tijd op het podium geëindigd in Milaan-Sanremo. De winnaar van 2020 trok er op de Poggio vandoor tezamen met een drietal renners, maar kon een allesbeslissende aanval van Mathieu van der Poel vervolgens niet pareren. Op de Via Roma sprintte Van Aert naar de derde plaats.

De 114e editie van het Italiaanse monument is de op één na snelste editie ooit. Ondanks de weinig vermakende eerste tweehonderdvijftig kilometer, zat de vaart er in het peloton goed in. De traditionele kopgroep werd nog voor de beklimming van de Cipressa ingerekend.

De koers ontbrandde vervolgens op de Poggio, de scherprechter van de Italiaanse klassieker. Daar scheidden Van Aert, Van der Poel, Tadej Pogacar en Filippo Ganna zich af van de rest. Vlak voor de top kneep Van der Poel ertussenuit. Van Aert gaf vervolgens alles in de achtervolging op de Nederlander, maar de vogel was gaan vliegen.

“Ik kan uiteindelijk wel leven met dit resultaat”, stelt de Belg na afloop. “Ik verwijt mezelf en de ploeg niets. Mathieu was beresterk. Hij ging op het juiste moment aan en is de verdiende winnaar. Mijn felicitaties gaan uit naar hem. Het ging heel rap vandaag. We hielden de ontsnapping binnen handbereik en daardoor lag het tempo de gehele dag heel hoog. Vervolgens ging het op de Cipressa minder rap dan verwacht. We trokken met een grote groep richting de voet van de Poggio.”

"We hebben vandaag gekoerst om te winnen"

Wout van Aert

Van Aert geeft tekst en uitleg over hoe hij die beklimming beleefde. “Het was daar al vanaf de voet volle bak koers. Ik kwam in een mooie groep van vier terecht, met daarin denk ik de vier sterkste mannen in koers vandaag. Ik heb er in de afdaling nog alles aan gedaan om Mathieu in te rekenen. We hebben vandaag gekoerst om te winnen. Helaas is dat net niet gelukt. De benen waren echter goed. Ik behoorde in de finale tot de beteren. Dat is een goed gegeven in aanloop naar de komende belangrijke weken.”

"Wout heeft laten zien prima in orde te zijn"

Grischa Niermann

“We kunnen zeker leven met deze prestatie”, vertelt ploegleider Grischa Niermann. “Wout heeft laten zien prima in orde te zijn. We hadden het plan om op de Cipressa de koers al hard te maken, maar we moesten mede door een val van Jan Tratnik ons plan bijstellen. We besloten onze mannetjes niet op te roken nog voordat de Poggio begon. De sterkste in koers heeft vandaag gewonnen. Zo simpel is het. We gaan de komende weken in de klassiekers een sterke ploeg hebben met een uitstekende kopman. Dat is de conclusie die we kunnen trekken na de koers van vandaag.”

Gerelateerde updates