Podium voor Van der Burg en Swinkels op NK			© Bart Hazen

Podium voor Van der Burg en Swinkels op NK

Nancy van der Burg en Karlijn Swinkels hebben op het Nederlands kampioenschap respectievelijk een tweede en derde plek behaald. De dames van Team Jumbo-Visma wisten na een vroege ontsnapping stand te houden in de kopgroep maar moesten in de laatste twee rondes hun meerdere erkennen in winnares Amy Pieters. Marianne Vos finishte op de achtste plaats.

Team Jumbo-Visma Women dicteerde vanaf de start het tempo op het VAM-circuit dat identiek was aan het NK parcours van vorig jaar. De rensters passeerden in totaal zeventien keer de ronde van 7,3 kilometer. In de zevende ronde ontstond een kopgroep van twintig rensters waar ook Marianne Vos, Jip van den Bos, Karlijn Swinkels en Nancy van der Burg deel van uitmaakten. Met nog 45 kilometer op de teller wisten Swinkels en Van der Burg in een groep van vijf te ontsnappen. Waar het peloton het verschil niet kleiner kon maken zette eindwinnaar Pieters vijftien kilometer voor de finish de aanval in. Swinkels en Van der Burg konden niet mee maar wisten in een groep van drie hun voorsprong op het peloton te behouden. In de laatste klim op de VAM-berg sprintte beide Jumbo-Visma rensters met succes naar het eremetaal.

"We hadden vandaag met de ploeg als enige doel om het podium te halen."

Nancy van der Burg

Van der Burg blikt terug op een mooi resultaat: “Het was vandaag net zoals vorig jaar een slopende wedstrijd. Uiteindelijk maakt dat de race wel eerlijk. We hadden vandaag met de ploeg als enige doel om het podium te halen. Ik voelde me heel goed vandaag en uiteindelijk konden Karlijn en ik meegaan in de ontsnapping. Helaas lukte het niet om de aanval van Amy te pareren maar het is super dat wij het podium wisten te behalen. Ik ben ontzettend trots op de ploeg en hoe we vandaag als team hebben gereden. We hebben ons vanaf de start laten zien zoals van tevoren het plan was. Wanneer dat lukt geeft dat zoveel extra motivatie. Het is mooi dat we het zo af hebben kunnen maken.”

“Ik had dit echt niet verwacht”, geeft ploeggenote Swinkels toe. “Eerder deze week ben ik tijdens de tijdrit gevallen en nu finish ik gewoon als derde. Het lukte vandaag om mee te gaan in de kopgroep en op een gegeven moment werd duidelijk dat we met drie rensters om de tweede en derde plek gingen strijden. Ik heb nog een paar keer geprobeerd om weg te rijden, maar het was uiteindelijk gewoon op. Het is mooi dat we het met zijn tweeën af hebben kunnen maken.”

 / 

Gerelateerde updates