Vingegaard converteert sierlijk ploegenspel in ritzege en gele trui

Vingegaard converteert sierlijk ploegenspel in ritzege en gele trui

Jonas Vingegaard heeft op fraaie wijze zijn eerste etappeoverwinning in de Tour de France gegrepen. De Deen van Team Jumbo-Visma reed op de Col du Granon met een splijtende demarrage weg van de concurrentie en kwam vijf kilometer later solo over de meet. Vingegaard is na zijn eclatante zege eveneens de nieuwe geletruidrager.

Het peloton kreeg in de loodzware elfde etappe de nodige Alpenreuzen voor de kiezen. Na de Col du Télegraphe en de Col du Galibier wachtte de Col du Granon als absolute scherprechter. Vingegaard werd door zijn teamgenoten in een zetel afgezet aan de voet van de slotklim. Team Jumbo-Visma reed de gehele etappe rond met een plan en legde de concurrentie het vuur urenlang aan de schenen.

“Het team reed een werkelijk fantastische etappe”, beaamt Vingegaard. De Deen was onderdeel van een plan waarin zijn ploeg de concurrentie trachtte uit te roken. Dat resulteerde in een man tegen man gevecht op de voorlaatste beklimming van de dag. Op de beklimming van de Col du Granon hield Vingegaard het kruit nog even droog, maar op een kleine vijf kilometer van de streep zette de Deen de wedstrijd op zijn kop.

"Ik ben mijn teamgenoten zo ontzettend dankbaar"

Jonas Vingegaard

De demarrage van Vingegaard bleek omlijst met venijn. “Ik voelde dat de concurrentie kraakte nadat ik mijn aanval plaatste. Op het moment dat ik vooraan reed, voelde ik dat het plan dat we hadden zich ontvouwde in de gewenste richting. Ik ben mijn teamgenoten zo ontzettend dankbaar. Als een groot kampioen als Primoz zich volledig wegcijfert in dienst van mij, kan ik daar enkel met heel veel bewondering naar kijken”, steekt Vingegaard zijn erkentelijkheid niet onder stoelen of banken.

"Dit is waar ik als kind van droomde"

Jonas Vingegaard

Met zijn derde seizoenszege op zak mocht Vingegaard zich na de etappe eveneens in de gele trui hijsen. “Dit is waar ik als kind van droomde. Het is mooi om tweede te staan in het algemeen klassement, maar de hoogste trede van het podium is het absolute doel. We hebben nu de gele trui in bezit en we gaan er alles aan doen om deze naar Parijs te brengen. We blijven vechten tot de laatste meter. Gelukkig voel ik me gesterkt door een ijzersterke ploeg”, doelt Vingegaard op de Tour-selectie van Team Jumbo-Visma, dat door de zege van Vingegaard het seizoenstotaal zag stijgen naar negenentwintig overwinningen.

 / 

Gerelateerde updates