Vingegaard soleert overtuigend naar ritwinst en leiderstrui Tirreno - Adriatico

Vingegaard soleert overtuigend naar ritwinst en leiderstrui Tirreno - Adriatico

Jonas Vingegaard heeft op een indrukwekkende wijze de vijfde etappe in Tirreno-Adriatico naar zijn hand gezet. Na knap ploegenwerk gaf de tweevoudige Tourwinnaar de concurrentie het nakijken op de San Giacomo, waarna hij solo richting de eindstreep reed. Als kers op de taart veroverde Vingegaard de leiderstrui. Ploeggenoot Cian Uijtdebroeks werd knap zesde.

De eerste bergrit in de zevendaagse rittenkoers bracht het peloton van Torricella Sicura naar Valle Castellana. In de 145 kilometer lange etappe stonden onder anderen de beklimmingen van de Castellalto en de San Giacomo op het programma.

In een nerveuze etappe hield het peloton, onder invloed van de Team Visma | Lease a Bike-manschappen, een kopgroep van tien renners binnen handbereik. Met de beklimming van de San Giacomo in het verschiet verhoogde de geel-zwarte formatie het tempo aanzienlijk. Dankzij een verschroeiend tempo werden de vluchters ingerekend, waarna Attila Valter en Ben Tulett kopman Vingegaard wisten te lanceren. De Deen zette zijn aanval in en begon aan een succesvolle solo van zo’n dertig kilometer. Zijn vijfde seizoenszege leverde hem ook de azuurblauwe leiderstrui op.

"Fantastich dat ik mijn ploeggenoten op deze manier kon bedanken"

Jonas Vingegaard

“Het is prachtig dat ik mijn ploeggenoten op deze manier kon bedanken”, reageert Vingegaard na afloop. “De jongens leverden fantastisch werk onderweg. Daar ben ik hen enorm dankbaar voor. We hadden het plan opgemaakt om de koers hard te maken op de laatste beklimming en dat deden we ook. Zowel Steven (Kruijswijk) als Dylan (van Baarle) waren van grote waarde in het eerste deel van de etappe. Daarna was het aan Attila en Ben om het tempo zo hoog mogelijk te houden op de hellende stroken. Ik ben tevreden dat ik het uiteindelijk met een solo kon afmaken.”

“Het was een zware beklimming, dus het was zaak om het tempo te kunnen behouden”, gaat hij verder. “Ik wist ook dat ik alles moest blijven geven om de achtervolgende groep met favorieten achter me te houden. Uiteindelijk viel alles in zijn plooi. Ik kijk dan ook uit naar de twee laatste etappes.”

Gerelateerde updates