Superieure Reijnhout wint de Cadel Evans Great Ocean Road Race

Rosita Reijnhout heeft de Cadel Evans Great Ocean Road Race op haar naam geschreven. De 19-jarige renster van Team Visma | Lease a Bike wist na een spannende finale Dominika Włodarczyk en Cecilie Uttrup Ludwig achter zich te houden. Voor Reijnhout is het haar eerste overwinning in een WorldTour-wedstrijd.

De laatste wedstrijd op Australische bodem, met een start en finish in Geelong, bleef lang gesloten. Ondanks meerdere aanvalspogingen, ontstond er geen echte kopgroep. In aanloop naar de lokale ronde in Geelong met de dubbele beklimming van de Challambra Crescent, toonde de jonge geel-zwarte formatie zich meermaals.

Op de eerste beklimming van Challambra Crescent brak de wedstrijd helemaal open en losten veel rensters de rol. Een uitgedund peloton, met Maud Oudeman, Lieke Nooijen en Reijnhout, begon vervolgens aan de tweede beklimming van de Australische scherprechter. Reijnhout vocht voor wat ze waard was, en wist met de besten boven te komen. Op een paar kilometer voor de finish zag ze haar kans en demarreerde ze. De achtervolgers kregen de Zeeuwse niet te pakken waardoor ze solo over de finish kwam. Nienke Veenhoven wist daarnaast het puntenklassement op haar naam te schrijven.

"Ik kan het gewoon nog niet geloven"

Rosita Reijnhout

“Het plan was om vandaag op de eerste klim aan te vallen”, vertelt de jonge renster. “Dit kwam niet helemaal uit, maar ik merkte dat ik me goed voelde. Ik volgde mijn gevoel en toen Ludwig demarreerde, ging ik haar achterna. Toen het even stil viel, zag ik de kans om te demarreren. Ik pakte al snel een paar meter, en vanaf dat moment heb ik alles gegeven voor de overwinning. Het is geweldig dat het dan ook lukt, mede door het goede werk van het team. Ik kan het gewoon nog niet geloven.”

Met de Cadel Evans Great Ocean Road Race, is het Australische avontuur nu afgelopen voor de rensters van Team Visma | Lease a Bike. “Het was echt een supermooie ervaring. Ik heb heel veel geleerd, en we zijn als team écht dichterbij elkaar gekomen. Daarnaast hebben we in de wedstrijden mooie prestaties neergezet, en gaan we met twee zeges naar huis. Ondanks dat het mooie weken waren, ben ik ook blij om snel weer naar Nederland te gaan en mijn overwinning te vieren met mijn familie”, besluit een opgetogen Reijnhout haar verhaal.

Voor Team Visma | Lease a Bike Women is dit de eerste officiële WorldTour-overwinning van het seizoen. Op 15 februari zal het team weer acte de présence geven. De ploeg staat dan aan de start van de Setmana Ciclista Valenciana.