De Tour win je in je bed

De Tour win je in je bed

Sleep well, move better. Dat is voor de renners van onze World Tour-ploeg letterlijk het geval. Onze partner M line reist hen tijdens de Giro, Tour de France en Vuelta achterna met een busje vol matrassen en accessoires om ervoor te zorgen dat ze overal de beste nachtrust krijgen en dus optimaal kunnen presteren.

Rust is een belangrijk onderdeel in het leven van topsporters. Goed slapen is van cruciaal belang. Joop Zoetemelk sprak niet voor niets ooit de befaamde woorden: “De Tour win je in je bed”. Onze renners overnachten soms een maand achtereen niet in hun eigen slaapkamer, maar in hotels. Daar zijn de bedden niet altijd van vijfsterrenniveau. En dat er airconditioning is en gordijnen volledig verduisteren, is ook niet vanzelfsprekend. Dankzij M line is de slaapkwaliteit van de atleten toch overal net als thuis. Het matrassenmerk is tijdens de grote rondes onderdeel van de ploeg en brengt met het M line-matrassenbusje iedere dag matrassen en kussens naar de hotels van de World Tour-renners.

Team Jumbo-Visma en M line zijn al acht jaar partners. Sportmarketeer Tijn Cuppen van M line weet precies hoe samenwerking tot stand kwam. “In 2015 was de ploeg bezig met het optimaliseren van de nachtrust van de sporters. Ze hadden daarbij oog voor de kleinste details. Toen wij hen succes wensten met de Tour de France vroegen Head of Performance Mathieu Heijboer en inspanningsfysioloog Gerard Rietjens van Team Jumbo-Visma of we hen bij dit vraagstuk konden helpen. Daar is toen meteen werk van gemaakt. We verstrekken elke renner slaapadvies op maat, passend bij hun lichaamsbouw en slaapgewoonten.”
Het blijft niet bij advies alleen. M line zorgt ook voor de bijbehorende producten, afgestemd op elk individu zowel prive als tijdens grote wielerrondes.

"Slaap is het belangrijkste herstelmiddel, zeker voor renners die hun lichaam zo intensief gebruiken"

Mathieu Heijboer, Head of Performance

“Slaap is het belangrijkste herstelmiddel voor mensen in het algemeen, maar zeker voor renners die hun lichaam zo intensief gebruiken”, stelt Heijboer. “De enorme inspanning die tijdens een wedstrijd wordt geleverd, brengt het lichaam schade toe. Om de volgende dag opnieuw zo’n prestatie te leveren, is voeding én slaap essentieel. Daarbij laten we niets aan het toeval over. Zo maken onze foodcoaches in de foodtruck alle maaltijden en snacks voor de renners en zorgen de ‘matrassenmannen’ van M line ervoor dat de hotelkamers in perfecte staat zijn zodat de atleten goed kunnen slapen.”

“Om optimaal te presteren traint een renner twee tot zes uur per dag, eet hij twee tot vier uur per dag en slaapt hij acht tot twaalf uur per dag”, vult Rietjens aan. “Fysiek herstel vormt dus de hoofdmoot en diepe slaap is heel essentieel. Wanneer deze verstoord wordt, gaat dat ten koste van het herstel. Daarnaast vertraagt het onder andere de reactiesnelheid, zorgt het voor geheugenproblemen en beïnvloedt het de motorische coördinatie op een negatieve manier.”

 / 

M line bezorgt niet alleen matrassen en kussens in de hotels, maar ook dekbedden, bedtextiel, airco’s en verduisterende gordijnen. Dat laatste is niet zo eenvoudig als het klinkt, want de afmetingen van de ramen zijn natuurlijk in geen enkel hotel hetzelfde. Rietjens zocht samen met M line naar de beste oplossing. Die werd gevonden in een mobiel verduisteringssysteem. “Elk hotel heeft straks gegarandeerd de optimale slaapcondities en de renners profiteren van maximaal slaapcomfort zodat ze uitgeslapen aan elke etappe kunnen beginnen."

Gerelateerde updates