Jos van Emden stopt: ‘het voelt alsof ik op mijn 38ste mijn jeugd afsluit’

Jos van Emden stopt: ‘het voelt alsof ik op mijn 38ste mijn jeugd afsluit’

Jos van Emden stopt aan het einde van het huidige seizoen met wielrennen. De regerend Nederlands kampioen tijdrijden sluit een periode van 17 jaar bij de ploeg af. “Ik ben heel trots op alles wat ik bereikt heb en blij met het leven dat ik tot nu toe heb mogen leven.”

De 38-jarige coureur begon zijn carrière in 2008 bij Rabobank, de voorloper van Team Jumbo-Visma. Daarvoor had hij ook al twee jaar in de Rabobank opleidingsploeg gereden. Van Emden debuteerde in zijn tweede profjaar in de Giro d’Italia, een wedstrijd waar hij zijn hele carrière een speciale band zou behouden. Maar liefst elf keer kwam hij aan de start in de Laars, tegenover twee deelnames aan de Tour de France en een in de Vuelta a España. Het was ook in de Giro waar hij zijn absolute sportieve hoogtepunt bereikte door in 2017 de slottijdrit te winnen. Verder op zijn palmares: zeventien overwinningen waaronder drie nationale tijdrittitels en een tijdrit in de Eneco Tour.

“Al die jaren lang heb ik mijn jeugddroom mogen beleven”, aldus de regerend Nederlands kampioen tijdrijden. “Ik ben heel trots op alles wat ik bereikt heb en blij met het leven dat ik tot nu toe heb mogen leven. Voor mij was het een groot avontuur waar ik iedere dag van genoten heb. Tijdens mijn carrière zijn de sport, deze ploeg en ik als renner enorm geëvolueerd. Ik heb er echt van genoten om zo professioneel met mijn sport bezig te kunnen zijn. Tegelijkertijd ben ik het plezier op de fiets nooit verloren: de liefde voor de sport, de fiets en het avontuur hebben altijd voorop gestaan. Voor mij voelt het nu alsof ik op mijn 38ste mijn jeugd afsluit.”

Een groot deel van zijn tijd bij Team Jumbo-Visma werd Van Emden gecoacht door Mathieu Heijboer. Het duo onderhield al die tijd een speciale band. “Jos heeft een prachtige carrière gehad”, blikt Heijboer terug. “Hij is al die jaren een vaste kracht binnen de ploeg geweest. In 2015, toen het heel slecht ging met de ploeg, was hij een van de drijvende krachten achter ons project om het tijdrijden naar een hoger niveau te tillen. En met succes. Daarnaast is hij tot op de dag van vandaag van enorme waarde voor al onze kopmannen: hij kan een sprint voorbereiden voor een sprinter of een klassementsrenner dagenlang uit de wind en de problemen houden. Wat ik persoonlijk heel mooi vind aan Jos: hij is meegegaan in alle vernieuwingen en ontwikkelingen in de sport, maar is tegelijkertijd een ouderwetse renner gebleven die wars is van veel poespas.”

Algemeen directeur Richard Plugge onderschrijft de woorden van Heijboer: “Vanaf de eerste dag bij de ploeg is Jos een zeer gewaardeerde kracht en een van de belangrijke cultuurdragers geweest. Hij en ik delen de liefde voor het wielrennen en hebben zelfs voor dezelfde club gereden, waar die wielerliefde er met de paplepel in is gegoten. En ook als renner zullen we Jos missen, want hij levert nog prestaties op hoog niveau.”

Van Emden hoort het met plezier aan. Hij heeft al die jaren met veel plezier deel uitgemaakt van Team Jumbo-Visma, zegt hij. “Die ontwikkeling van de ploeg was heel mooi om mee te maken. De ploeg maakte mij beter en ik de ploeg. Voor mij voelde dit als een familie waar ik al die jaren met heel veel plezier onderdeel van uitgemaakt heb. Het is in die zin ook wel spannend om nu een volgende stap te zetten, maar het moest eens gebeuren. Het is goed geweest. Symbolisch is het voor mij heel mooi om dat nu te kunnen doen in het rood-wit-blauw, als Nederlands kampioen tijdrijden.”

Hoewel het hoge woord er nu uit is, kijkt Van Emden nog uit naar het laatste deel van het seizoen. Eerst het wereldkampioenschap tijdrijden en daarna volgen nog verschillende andere wedstrijden. Zijn afscheidskoers ligt nog niet vast. Wat wel vastligt: “ook op 1 januari 2024, als ik prof-af ben, pak ik gewoon de fiets. De liefde voor de fiets en het avontuur zal altijd blijven.”

Gerelateerde updates