Ontmoet Sander Kruis, commercieel directeur bij Team Visma | Lease a Bike

Ontmoet Sander Kruis, commercieel directeur bij Team Visma | Lease a Bike

Per 1 januari 2024 is Sander Kruis toegetreden tot de directie van Team Visma | Lease a Bike. De West-Brabander wil ook de komende jaren bijdragen aan de commerciële groei van de ploeg en zo het schrijven van sportgeschiedenis mede mogelijk maken.

Van stagiair tot directeur. Sinds Sander Kruis (31) in januari 2013 bij Blanco Pro Cycling binnenstapte, bekleedde hij zowat iedere commerciële functie binnen de wielerploeg. Medewerker marketing en communicatie, commercieel manager en nu dus commercieel directeur.

“Het maakt mij trots op de ploeg en mezelf dat dit mogelijk is in deze organisatie”, zegt Kruis. “Toen ik hier binnenstapte, had ik nooit verwacht waar het toe zou leiden. Inmiddels loop ik hier meer dan tien jaar rond. Voor wat we destijds met drie mensen deden, hebben we nu meer dan tien collega’s rondlopen. Sportief zijn we gegroeid van de onderste regionen van de WorldTour tot het winnen van drie grote rondes in een seizoen. Het tekent de ontwikkeling die we als ploeg en organisatie hebben doorgemaakt. En ik kan alleen maar heel blij zijn dat ik zelf de kans heb gekregen om mee te groeien.”

Die groei doorzetten blijft de belangrijkste ambitie van de wielerploeg. Team Visma | Lease a Bike begon 2024 dan ook met de nodige veranderingen. Onder meer de teamnaam en structuur werden aangepast. De samenwerking tussen de wielerploeg en de schaatsploeg, die sinds 2014 zeer succesvol is geweest, werd op 1 januari beëindigd. In de gezamenlijke structuur zetelden Richard Plugge (algemeen directeur), Merijn Zeeman (sportief directeur) en sinds 2023 ook Jaap van Hulten (directeur operations) in de directie, aangevuld met Jac Orie en Sven Kramer namens de schaatsploeg. Die laatste twee vertrokken uiteraard uit de directie na het stoppen van de samenwerking. Met het toetreden van Kruis per 1 januari als commercieel directeur bestaat de directie nu uit vier leden.

“In deze constructie blijf ik verantwoordelijk voor het volledige zakelijke deel: samen met de rest van het commerciële team ben ik continu op zoek naar kansen voor en uitbreiding van onze commerciële inkomsten”, aldus Kruis. “Dat gaat om sponsoring, maar ook de andere verdienmodellen die we hebben. Volgens mij spelen we op beide vlakken een pioniersrol in de wielersport. De doelstelling is altijd om de financiële middelen te hebben die nodig zijn om bij de beste ploegen ter wereld te horen.”

"Ik geniet er echt van om dagelijks te mogen samenwerken met al die gepassioneerde en professionele collega’s"

Sander Kruis

De ex-profvoetballer (RBC Roosendaal en Sparta) is trots op die bijdrage die hij en zijn team leveren aan het schrijven van sportgeschiedenis, het grote doel van Team Visma | Lease a Bike. “Wij willen bijdragen aan het schrijven van sportgeschiedenis door te zorgen dat we commercieel verder kunnen groeien. Daarvoor moeten we de kernwaarden van de ploeg trouw blijven. Daarmee ben ik opgegroeid en die zijn de basis van onze cultuur en succes.”

Kruis benadrukt telkens hoe al die inspanningen echte teamprestaties zijn. Daarmee doelt hij niet alleen op het commerciële team van de wielerploeg, maar juist ook op het sportieve. “Bij dit team gaan sport en commercie hand in hand. Dat is het resultaat van jarenlang intensief samenwerken met Richard Plugge, Merijn Zeeman, Mathieu Heijboer, Jasper Saeijs en al die andere fijne collega’s. Wij weten hoe sport en performance werken en zij hoe commercie werkt. En we beseffen allemaal dat we elkaar nodig hebben. Dat heeft geleid tot alle initiatieven die we genomen hebben en daardoor hebben we zo’n groei kunnen doormaken. Die ingeslagen weg mogen voortzetten, geeft mij enorm veel energie. Ik geniet er echt van om dagelijks te mogen samenwerken met al die gepassioneerde en professionele collega’s. Door intensief met elkaar samen te werken worden we elke dag beter. Dat is het mooie van dit bedrijf: je kunt geen dag op je lauweren rusten.”

Gerelateerde updates