Team Jumbo-Visma wordt eigenaar van Foodcoach-platform voor (top)sporters

Team Jumbo-Visma wordt eigenaar van Foodcoach-platform voor (top)sporters

In 2018 introduceerden Jumbo Supermarkten en Team Jumbo-Visma de Foodcoach-app. Een smart premium performance nutrition platform speciaal voor atleten die presteren op het hoogste niveau. Team Jumbo-Visma neemt het programma nu over en heeft grootse plannen met de app. Straks kunnen ook andere topsportorganisaties, amateursporters, zorginstellingen en zorgverzekeraars voedingsadvies op maat krijgen. Jumbo Supermarkten blijft Foodcoach gebruiken voor het verbeteren van gezonde eetroutines bij haar supermarktklanten.

Foodcoach werd vijf jaar geleden ontwikkeld voor en door (top)sporters. De renners uit de World Tour-teams van Team Jumbo-Visma krijgen via de app advies over de portionering, samenstelling en timing van hun maaltijden en tussendoortjes. Uniek is dat het advies voor iedere renner in het team volledig gepersonaliseerd is, afgestemd op de persoonlijke eigenschappen en prestaties van de renner. Dat helpt hen om te presteren op de toppen van hun kunnen. Daarmee verbeteren zowel de individuele prestaties als de prestaties van het team als geheel. Door het gebruik van de app heeft de performance staff bovendien meer ruimte om sporters echt te helpen hun eetroutines te verbeteren.

"Dankzij Foodcoach kunnen sporters presteren op de toppen van hun kunnen"

Richard Plugge

Onmisbaar voor topsporters

Richard Plugge, algemeen directeur van Team Jumbo-Visma: “Dat sportprestaties verbeteren als de werelden van voeding en bewegen samenkomen, is al vaak bewezen in wetenschappelijke studies. Sinds het bestaan van de Foodcoach-app ervaren we het ook in de praktijk. We hebben veel tijd en energie gestoken in het optimaliseren van het programma. Onder andere bewegingsfysioloog en voedingswetenschapper Asker Jeukendrup heeft daaraan een belangrijke bijdrage geleverd. Sinds 2019 werken we echt met Foodcoach en inmiddels is de app niet meer weg te denken uit de dagelijkse routine van onze renners en voedingsdeskundigen. Foodcoach zorgt voor inzichten, houvast en structuur. Onmisbaar voor topsporters.”

Happy fanatics

Robert Jan Koens stond als manager Foodcoach bij Jumbo aan de wieg van het platform. Hij stapt over naar Team Jumbo-Visma en wordt verantwoordelijk voor het realiseren van de ambitieuze plannen rondom het de app.
“Het platform wordt allang niet meer alleen gebruikt door de wielrenners van Team Jumbo-Visma”, aldus Koens. “Ook TeamNL en PSV werken naar volle tevredenheid met Foodcoach. We zien dus mooie kans voor andere topsportorganisaties. Het programma is daarnaast toegankelijk voor zogenaamde ‘happy fanatics’, amateursporters die wielrennen, hardlopen, fitnessen of een teamsport beoefenen en het maximale uit hun trainingen en/of wedstrijden willen halen.”

Foodcoaching in de zorg

Team Jumbo-Visma heeft ambities om Foodcoach door te ontwikkelen voor zorginstellingen en -verzekeringen. Food coaching kan immers ook mensen die zich voorbereiden op een operatie of intensief behandelplan – of die daarvan juist herstellen – helpen. De komende periode wordt het platform uitgebreid en uitvoerig getest. Daarna worden de nieuwe functionaliteiten geïmplementeerd, in binnen- en buitenland.
“Binnen afzienbare tijd kan iedereen die een topprestatie moet leveren een voedingsadvies op maat krijgen. Zowel renners die de Marmotte wil beklimmen als patiënten die herstellen van een zware medische ingreep”, besluit Koens.

"Zowel (amateur)sporters als patiënten die herstellen van een zware medische ingreep krijgen straks voedingsadvies op maat"

Robert Jan Koens

Gerelateerde updates