Leidende positie Team Jumbo-Visma in bergetappe Vuelta niet in gevaar

Leidende positie Team Jumbo-Visma in bergetappe Vuelta niet in gevaar

Team Jumbo-Visma heeft zich in de achttiende etappe van de Vuelta a España gefocust op een status quo in de top van het klassement. Uiteindelijk verstevigde Sepp Kuss zelfs zijn leidende positie enigszins.

De etappe leende zich bij uitstek voor vroege vluchters. Remco Evenepoel bleek de sterkste uit een vluchtgroep van veertien. In de achtergrond controleerden de manschappen van Team Jumbo-Visma de koers.

“Het is een eer als twee van dit soort kampioenen kopwerk voor je doen”, doelt Kuss op het feit dat Jonas Vingegaard en Primoz Roglic op de slotklim het tempo controleerden in dienst van de klassementsleider. “Ze hebben beiden in het recente verleden de nodige grote koersen op hun palmares gezet. Ik kan niets anders zeggen dan dat dit een grote eer is”, zegt Kuss, die eveneens onder de indruk was van alle steun langs de kant van de weg. “Het is misschien wel het allermooiste onderdeel van beroepswielrenner zijn. Je voelt de passie en de emotie die mensen je vanaf de kant toeschreeuwen. Dat raakt me telkens weer.”

"Het is een eer als twee van dit soort kampioenen kopwerk voor je doen"

Sepp Kuss

“Het was zeker geen gemakkelijke etappe”, vervolgt Kuss. “De laatste klim was behoorlijk zwaar. Ik ben blij dat ik de benen had om mezelf vooraan te handhaven. Ik probeer altijd de focus te behouden, te geloven in mezelf en zo snel als mogelijk naar de finish te rijden. Ik ben super dankbaar voor het werk dat Jonas en Primoz vandaag voor mij verrichtten. Het betekent heel veel voor me. Het is van buitenaf misschien lastig waar te nemen, maar we hebben een duidelijk plan.”

"Het is fantastisch om op deze manier iets voor Sepp te betekenen"

Jonas Vingegaard

“Dat plan was om de leidende positie van Sepp te verdedigen”, duidt Vingegaard de tactiek. “Daar zijn we als team denk ik wel met verve in geslaagd. We staan er bijzonder goed voor, maar we mogen ons nog zeker niet rijk rekenen. De etappe van zaterdag is verraderlijk. Het is fantastisch om op deze manier iets voor Sepp te betekenen. Ik zal me mijn leven lang heugen wat hij allemaal voor mij heeft gedaan. Daarom wil ik ook graag iets voor hem terug doen. Hopelijk kunnen we zijn rode trui over de streep trekken.”

"Ik ben blij met hoe de zaken nu gaan"

Primoz Roglic

Ook Roglic geniet van de sterkte van het collectief. “Ik ben blij met hoe de zaken nu gaan. De uitgangspositie van vandaag was vooral om onze posities in het klassement te verdedigen. Met Sepp in de rode trui staan we er goed voor. Er komen nog wat zware beproevingen in de komende dagen, waarbij we de focus moeten behouden. Het zou heel gaaf zijn mochten we dit in veilige haven kunnen brengen.”

Gerelateerde updates