Roglic demarreert en pakt tijd terug daags voor chronorit in Giro

Roglic demarreert en pakt tijd terug daags voor chronorit in Giro

Primoz Roglic heeft in de achtste etappe van de Giro d’Italia de concurrentie stevig onder druk gezet. In de rit die gekenmerkt werd door enkele steile muurtjes trok de Sloveen er op de laatste beklimming vandoor. Zijn aanval resulteerde uiteindelijk in veertien seconden tijdwinst op onder andere Remco Evenepoel.

Dertien renners veroverden in de snelle beginfase een plekje in de vroege vlucht. De voorsprong van de vluchtgroep liep op tot enkele minuten, waarmee het peloton het signaal afgaf dat het weinig interesse toonde in de dagzege. De Ier Ben Healy bleek de sterkste vluchter.

In de regionen achter de kopgroep namen de troepen van Team Jumbo-Visma het heft van de koers in handen. Michel Hessmann, debuterend in een grote ronde, zette zich op een van de beklimmingen op kop van het peloton en joeg het tempo de hoogte in. Nadat de jonge Duitser een ferme kopbeurt had verricht, was het aan Koen Bouwman. De Nederlander zorgde ervoor dat het peloton uitdunde en gaf daarnaast het startschot voor de snode plannen van Roglic. Met ook nog Sepp Kuss bij de beteren voelde de Sloveen zich in zijn nopjes met stijgingspercentages tot vijftien procent.

Enkele ogenblikken later gooide Roglic hoogstpersoonlijk de knuppel in het hoenderhok. De 33-jarige coureur demarreerde vanuit de groep der favorieten en zag in eerste instantie enkel rozetruidrager Andreas Leknessund en Lennard Kämna in zijn wiel, met Evenepoel op een klein gaatje. Nadat het duo uit zijn wiel loste kreeg Roglic vlak voor de top van de slotbeklimming gezelschap van Geraint Thomas en Tao Geoghegan Hart. Samen reed het trio naar de finish in Fossombrone, waar de tijdwinst op Evenepoel en co veertien seconden bleek.

"Ik had vandaag de benen"

Primoz Roglic

“Een goede dag”, zo omschrijft Roglic de achtste etappe. “Ik had vandaag de benen. Gelukkig heb ik die goede benen kunnen gebruiken om wat tijdwinst te boeken op enkele concurrenten. De kansen die zich aandienen zal ik moeten benutten. Zodra zich zo’n kans aandient, wil ik de koers hard maken. Ik denk dat dat vandaag is gelukt. Met de focus zit het wel goed en ook met mijn conditie ben ik tevreden. De concurrentie is eveneens goed in orde, dat hebben ze vandaag laten zien. Ze zeggen dat de tijdrit van morgen geheel vlak is. Dat is wel even fijn voor de benen”, sluit Roglic af met een knipoog.

Ploegleider Marc Reef: “We hadden al enkele dagen het gevoel dat Primoz goed in orde was. De voorbije twee bergritten bleef de koers echter gesloten, waardoor die goede vorm niet direct op te merken was in de resultaten. Vandaag kwam dat wel tot uiting. We wilden initiatief nemen en de concurrentie onder druk zetten. Dat was het doel van vandaag en we zijn hartstikke blij dat het gelukt is. Mede door een sterke beurt van Michel en de aanwezigheid van Koen en Sepp was Primoz op de laatste klim in staat om een bommetje te droppen. Dat kan hij natuurlijk als de beste op een parcours als dit”, vertelt de ploegleider.

"Het belooft hoe dan ook een mooie strijd te worden"

Marc Reef

“We focussen ons in de tijdrit van morgen volledig op onszelf”, kijkt Reef vooruit. “We hebben geen invloed op de prestaties van de concurrentie. Vandaag gaf Primoz een bevestiging van de goede vorm. Daardoor kijken we met vertrouwen uit naar de dag van morgen. Het is mooi meegenomen dat we tijdwinst hebben geboekt op enkele sterke renners. De etappe van vandaag heeft aangetoond dat er een hoop renners goed in orde zijn. Het belooft hoe dan ook een mooie strijd te worden in de komende twee weken.”

Gerelateerde updates