Roglic tankt met handvol seconden tijdwinst vertrouwen voor apotheose Giro d’Italia

Roglic tankt met handvol seconden tijdwinst vertrouwen voor apotheose Giro d’Italia

Primoz Roglic is in de koninginnenrit van de Giro d’Italia als eerste van de favorieten over de streep gekomen. De Sloveen van Team Jumbo-Visma leek op de steile slotbeklimming zijn meerdere te moeten erkennen in rozetruidrager Geraint Thomas, maar na een ferme eindsprint greep de nummer twee van het klassement toch nog enkele seconden tijdwinst. Roglic begint zaterdag met 26 tellen achterstand aan de allesbeslissende klimtijdrit. 

Op de Passo Giau bleek het peloton, dat inmiddels flink was uitgedund, nog weinig animo te voelen voor vroege actie. Liefst zes man van Team Jumbo-Visma gaven acte de présence in een groep die inmiddels niet dikker bevolkt was dan een renner of 25. Nadat het tempo in de slotfase flink de hoogte in werd gejaagd zaten Rohan Dennis en Sepp Kuss nog dicht in de buurt van kopman Roglic.

Eenmaal aangekomen op stroken met stijgingspercentages tot achttien procent bedacht Roglic zich geen moment en plaatste zijn aanval. Dansend op de pedalen reed de Sloveen weg van de concurrentie, ware het niet dat enkel klassementsleider Thomas in staat was het tempo van Roglic te volgen. Het duo bleek andermaal aan elkaar gewaagd. Met de streep in zicht leek Thomas vervolgens een gevoelig tikje aan Roglic uit te delen, maar daar legde de 33-jarige coureur zich niet bij neer. Hij achterhaalde de Brit en pakte uiteindelijk nog drie tellen. De Colombiaan Santiago Buitrago won de rit.

"Ik heb genoten van de massale steun langs de kant"

Primoz Roglic

“Het waren twee mooie dagen in de Dolemieten. De belangrijkste dag volgt echter morgen”, zo spreekt Roglic na afloop. “We kijken als ploeg terug op een goede dag. Aan het eind was ik op de afspraak en had ik de benen om wat te proberen. Ik heb genoten van de massale steun langs de kant. Het is prachtig om voorbij zoveel enthousiaste supporters te rijden. Ik verwacht dat het morgen ook een groot gekkenhuis wordt. Wellicht kan die steun in combinatie met goede benen helpen richting iets moois. We hebben toegewerkt naar het slotstuk van deze wedstrijd en morgen volgt de beslissing. Ik ga mijn uiterste best doen, alles geven en proberen energie te halen uit de steun van de fans. Het belooft een zware, maar spannende dag te worden.”

"We geloven in het hoogst haalbare"

Arthur van Dongen

Ploegleider Arthur van Dongen schaart zich achter zijn pupil. “Deze Giro nadert nu zijn absolute kookpunt. Zoals het er nu naar uitziet, gaat het morgen een secondenspel worden. Thomas en Primoz geven elkaar op dit moment geen duimbreed toe. We hadden graag de laatste vier bonificatieseconden nog gegrepen, maar we zijn uiteindelijk tevreden met hoe de etappe eindigde. We gaan met vertrouwen beginnen aan de dag van morgen. Hopelijk geven de aanwezige fans Primoz nog meer energie en strijdlust dan hij nu al bezit. Het was fantastisch om te zien hoeveel Slovenen hem vandaag al vooruit schreeuwden. We geloven in het hoogst haalbare”, deduceert Van Dongen.

Gerelateerde updates