Roglic voegt ook Giro d’Italia aan imposante erelijst toe

Roglic voegt ook Giro d’Italia aan imposante erelijst toe

Primoz Roglic heeft voor het eerst in zijn carrière de Giro d’Italia gewonnen. In de laatste etappe naar Rome kwam zijn roze trui niet meer in gevaar. De 33-jarige Sloveen, al driemaal winnaar van de Vuelta a España, zette zaterdag in de klimtijdrit de Giro naar zijn hand.

Roglic ging als één van de topfavorieten van start in Italië. Gedurende de natgeregende eerste week bleef de kopman van Team Jumbo-Visma uit de problemen en deelde hij in de muurtjesrit een speldenprikje uit. Toch bleef pech ook Roglic niet bespaard toen hij in de elfde etappe onderuit ging. De Sloveen zette ondanks de pijn zijn campagne voort, bleef met de onvoorwaardelijke hulp van zijn ploeggenoten vechten tot het eind en trok op het moment dat het moest de zege naar zich toe.

“Ik geniet intens van deze overwinning”, aldus een emotionele Roglic. “Ik realiseer me nog niet dat ik de Giro d’Italia heb gewonnen. Het was een achtbaan die drie weken duurde. Als ploeg hebben we gevochten en bleven we er altijd in geloven. Dat we daadwerkelijk hebben gewonnen is ongelofelijk. Het is mooi dat we het hier in Rome kunnen vieren.”

"Dit was het grote doel van dit seizoen en we hebben het samen geflikt."

Primoz Roglic

Tijdens de klimtijdrit kreeg Roglic hartstochtelijke aanmoedigingen van de Sloveense fans. Het raakt de kersverse winnaar een dag later nog steeds. “Het is altijd mooi om zeges te pakken, maar mijn emoties komen vooral voort uit de energie van de supporters. Ik ben iedereen ontzettend dankbaar en zal het nooit vergeten. Dit was het grote doel van dit seizoen en we hebben het samen geflikt.”

Roglic refereert ook aan de operatie aan zijn schouder. De Sloveen onderging de ingreep in de winter en is opgelucht dat hij weer op hoog niveau presteert. “We waren blij dat ik mee kon naar het eerste trainingskamp in januari. De tweede heb ik overgeslagen omdat ik mijn tweede kindje verwelkomde, maar nadien ging alle focus op het nieuwe seizoen. Het is speciaal dat ik weer zo van de wielersport kan genieten. Ik houd van de koers.”

“Het was geen makkelijke Giro, dus we zijn ontzettend trots”, vertelt ploegleider Marc Reef. “Eigenlijk begonnen de tegenslagen al voor we überhaupt waren gestart, mede omdat we renners moesten wisselen vanwege corona en de blessures van Jan Tratnik en Wilco Kelderman. We waren blij dat we met acht renners konden starten, al overheerste ook het gevoel dat het niet onze kant opviel. Voor Primoz begon de voorbereiding al veel eerder. Hij sprak in de winter al over de koninginnenrit naar Tre Cime di Lavaredo en de klimtijdrit. We hebben gezien wat een goede voorbereiding en de aanmoedigingen met hem hebben gedaan. Primoz heeft flink wat tegenslag gekend in de afgelopen jaren. Gelukkig kantelde het momentum naarmate de Giro vorderde en wist hij te winnen.”

Algemeen directeur Richard Plugge is trots op het feit dat de geel-zwarte formatie nu alle grote rondes op de erelijst heeft staan. “Het is een grootse prestatie en we hadden het niet kunnen bereiken zonder de gehele ploeg. Primoz is een koning. Hij draagt op voorbeeldige wijze één van onze kernwaarden uit: veerkracht. Het is knap hoe hij dat elke keer weer doet, want vergeet niet dat hij is gevallen, last van zijn heup had en kettingproblemen kende in de klimtijdrit.”

“Het team is rustig gebleven”, verwijst Plugge nogmaals naar veerkracht en de turbulente voorbereiding op de Giro. “We hebben laten zien dat we sterke vervangers kunnen oproepen. Bovendien behielden de renners en de staf constant het geloof en Primoz is daar uiteindelijk de verpersoonlijking van. We zijn heel erg blij.”

Door de eindoverwinning van Roglic liep het aantal seizoenszeges van Team Jumbo-Visma op naar 29.

 / 

Gerelateerde updates