FoodFriday: Kijkje achter de schermen bij onze voedingsdeskundige

FoodFriday: Kijkje achter de schermen bij onze voedingsdeskundige

 

Marcel Hesseling, Team LottoNL-Jumbo’s voedingsdeskundige, deed enkele jaren op hoog niveau mee aan het mountainbiken en fietste onder andere met Bram Tankink en Maarten Tjallingii. Nu adviseert hij niet alleen de renners omtrent voeding, maar werkt ook nauw samen met de verzorgers en partners van het team.

“Na 5 jaar mountainbiken bleef mijn niveau hangen en ik begon me af te vragen hoe verder te gaan. Ik besloot dat ik liever wel in de sport verder wilde, maar dan anders. Toen ik aan mountainbiken deed was ik ook al geïnteresseerd in voeding, en las er veel over. Ik besloot om het hele voedingsverhaal in te duiken en begon de opleiding voeding en diëtetiek in Amsterdam, daarna heb ik nog de post HBO sportdiëtetiek gevolgd. Na mijn opleiding begon ik als zelfstandige sportdiëtist en al snel werd ik door het toenmalige Rabobank gevraagd. Nu ben ik weer terug in de sport, maar dan aan de andere kant, en begin ik aan mijn 4e seizoen!

“Naast dat ik de renners adviseer in het maken van keuzes rondom voeding zit er ook nog een groot stuk organisatie en logistiek in mijn takenpakket. Samen met De Bisschopsmolen hebben we speciale broodjes en mueslirepen ontworpen voor de renners, daar gaat nog behoorlijk veel werk in zitten. Het begint met de literatuur, welke ingrediënten gebruik je om de reep functioneel te krijgen? Een reep functioneel krijgen is niet zo moeilijk, maar hij moet ook lekker smaken. Als iets niet lekker is gaat het ook niet werken, want dan eten de renners het na een tijdje niet meer. Dan is het de kunst om er samen met de partner een mooi product van te maken. Voordat de samenstelling en de smaak perfect zijn, ben je zo’n 20 versies verder!”

Voedingsschema’s
“Op basis van het type trainingsschema dat Louis Delahaije samenstelt, maak ik voedingsschema’s. Samen proberen we voeding en training op elkaar af te stemmen, om ervoor te zorgen dat de renners meer rendement uit hun training halen. De ene keer laten we bewust koolhydraten uit de voeding en op andere momenten gedurende de training zorgen we voor een schema met een hoge koolhydraatinname om het effect van de training te vergroten.

“Afgestemd op de wedstrijden die gereden worden stel ik, in overleg met Louis en de andere coaches, per etappe ook maaltijden samen die door Daily Fresh Food en Team LottoNL-Jumbo’s chef Jesper Boom bereid worden. Wat er allemaal in zo’n maaltijd zit hangt af van het etappe schema en het verwachte energieverbruik van de renners. Wanneer je in het peloton rijdt is je verbruik bijvoorbeeld een stuk lager dan wanneer je 5 uur lang in je eentje door de bergen heen fietst.

“Daarnaast heb ik ook veel contact met de verzorgers en het magazijn. Vanuit het magazijn gaan alle basisproducten van de Jumbo mee voor het ontbijt en voor in de (gezonde) snack box van de verzorgers. Dat moet afgestemd worden, want als ik de renners iets adviseer dan moet dat product wel aanwezig zijn. Ik adviseer de verzorgers in de dranksamenstelling van de bidons en wat er in de bevoorradingstassen van die dag moet zitten. OTE Sports levert sportvoeding aan het team. Zowel de renners, als de verzorgers weten precies wat ze dan binnen krijgen.

“Naast een nauwe samenwerking met de verzorgers en partners van het team, werk ik ook samen met de medische staf. Aan het begin van het seizoen hebben de renners bijvoorbeeld een complete body scan gekregen, die houd ik dan in de gaten zodat ze een optimale start van het seizoen hebben. Ook houden we regelmatig de bloedwaarden van de renners in de gaten, zodat we altijd weten of ze voldoende vitamines en mineralen binnen krijgen. Samen met Virtuoos en de coaches kunnen we dan nog bepaalde voedingssupplementen voorschrijven, of, indien nodig, laten ontwikkelen.”

Gerelateerde updates