Swinkels verbaast zich over de grote rol van voeding door FoodCoach

Swinkels verbaast zich over de grote rol van voeding door FoodCoach

De juiste brandstof op de juiste momenten. Sinds Karllijn Swinkels FoodCoach gebruikt, weet ze beter wat haar lichaam op welk moment nodig heeft. “Soms was ik na een zware training helemaal leeg en dacht ik dat ik niet goed genoeg was. Maar ik gebruikte simpel gezegd niet de juiste brandstof. Als je benzine in een dieselauto gooit, doet die het ook niet.”

"Voordat ik FoodCoach gebruikte, at ik voornamelijk op gevoel", vertelt Swinkels. "Ik pakte de producten waarvan ik dacht dat die goed voor me waren. En als iemand tegen mij zei dat ik een groot ontbijt moest nemen, dan deed ik dat. Maar ja, wat was precies een groot ontbijt? Vijfhonderd calorieën of duizend calorieën?

Nu ik mij aan de richtlijnen van FoodCoach houd, weet ik wat mijn lichaam op welk moment van de dag nodig heeft. In het begin vond ik het heel gek dat ik op sommige dagen meer moest eten bij het ontbijt dan tijdens het avondeten. Nu ik snap hoe het werkt, vind ik het logisch: als er ‘s ochtends een zware training op het programma staat, heb ik al vroeg op de dag mijn energie nodig.”

Hoe gebruik jij de FoodCoach-app?

"FoodCoach is voor mij een heel belangrijke richtlijn. Ik zeg bewust richtlijn, want ik vind dat je als renner ook altijd naar je eigen gevoel moet blijven luisteren. Stel dat je tijdens een etappe bent gevallen en dat je lichaam meer voeding nodig heeft om te herstellen. Het gaat er niet om dat je tot elke calorie nauwkeurig binnenkrijgt wat FoodCoach adviseert, maar dat je op de juiste momenten de juiste brandstof tot je neemt.”

Wat heb je geleerd sinds je werkt met FoodCoach?

“Ik merk het grootste verschil in meerdaagse koersen en tijdens zware trainingen. Tijdens een meerdaagse koers ben ik nog steeds leeg aan het eind van de dag, maar je bent de volgende dag wel weer fit voor de volgende etappe. En tijdens een lange training van vijf uur merk ik dat ik het vijfde uur net zo makkelijk fiets als het eerste uur, omdat ik vooraf op het juiste moment de juiste brandstof heb genomen en op de fiets mijn voorraden heb aangevuld.

Ik heb me verbaasd over hoe grote rol voeding speelt. Soms was ik na een zware training helemaal leeg en dacht ik dat ik niet goed genoeg was. Nu weet ik: ik was wel goed genoeg, maar had niet de juiste voeding op. Als je benzine in een dieselauto gooit, doet die het ook niet.”

"Ik heb me verbaasd over hoe grote rol voeding speelt."

Karlijn Swinkels

Gerelateerde updates